İnternet ve Teknoloji

E-Ticaret Yapmak İçin Gerekenler Nelerdir?

“E-ticaret yapmak için gerekenler nelerdir?” Şirket kurmak gerekir mi? E-ticaret hakkında tüm merak edilenleri sizin için cevapladım.

Detaylara girmeden önce tam olarak neyi öğrenmek istediğinizi bilmem gerekiyor.

1- “Ben e-ticaretin ne olduğunu ve e-ticaret yapmak için neler yapmam gerektiğini biliyorum. Sadece bunu hayata nasıl geçirip, para kazanmak için ne tür taktikler uygulamam gerektiğini bilmiyorum.” diyorsanız. Aşağıdaki yazılar tam size göre. Farklı platformlarda 15 yılın üzerinde tecrübeye sahip satıcıların yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

Instagramdan nasıl para kazanabilirim?

İnstagramdan Nasıl Para Kazanılır? – Butik Gelir Eğitim Seti

2- “Ben e-ticaret yapmak konusunda hiç bir bilgiye sahip değilim, ne yapılması gerektiğini hiç bilmiyorum” diyorsanız başlayalım;

Bundan on belki on beş yıl öncesine kadar internet üzerinden kıyafet, takı-toka, yiyecek ve benzeri ürünler satmak büyük bir yankı yaratabiliyorken günümüzde:

“Hangi işle meşgulsün?”

” E- ticaret yapıyorum.”

Tarzında bir konuşma kimse tarafından yadırganmamaktadır. Hatta; “Nasıl yapıyorsun?, ne tür ürünler satıyorsun?, başlangıçta ne kadar bir bütçeyle yola çıktın?” gibi bu durumu olağan kılan, konuya ilgi duyulduğunu belli eden sorular günlük konuşmalar arasına girmiş durumda. O halde yazımın çerçevesinin de ortaya çıktığını düşünüyorum. “E-ticaret yapmak için yapılması gerekenler nelerdir?”

Bende, sizlere bu teşvik edici ve olağan olan soruların yanıtlarını, bunlarla birlikte detaylarını da anlatacağım. İlk olarak kim ne derse desin, “E- ticaret” dediğimiz şey, “hadi bir site tasarlayayım, müşteri çekeyim, para kazanayım, arkama yaslanayım’’ olayı kadar basit değildir.

Uğraş gerektiren ve bu alan da “işin ehli” sıfatını kazanmadığınız takdirde, maddi açıdan bel bağlamamanız gereken; belirli bir gelir düzeni olmayan, dalgalanmaların çokça yaşandığı ticaret sistemidir.

Internet üzerinden satış yapıyorum “e-ticaret’te vergi yoktur” diyenlere de hemen inanmayın. Para alışverişinin olduğu her yerde vergi vardır, tabi bu verginin oluşması da şartlara bağlıdır.

E- Ticaret için Ne Gerekli Değildir?

E-ticaret ile uğraşabilmeniz için “yazılımcı, bilgisayar mühendisi, bilişimci” ya da bu tarz bir mesleği icra etmenize gerek yoktur. İster öğretmen, ister terzi, isterseniz de çiftçi olun sizde bu alanın içerisine girip rahatlıkla işi yapmayı öğrenebilir ve ilerleyen zamanlarda da güzel bir gelir kapısına çevirebilirsiniz.

E-Ticaretin Avantajları

E-ticaretin geleneksel pazarlama yöntemlerine göre artıları ve tercih edilme nedenleri nelerdir?

Hepimizin de bildiği gibi teknoloji çağını yaşıyoruz. Hayatımızın kontrolünü parmaklarımızın ucundan rahatlıkla yapabiliyorken niçin bu rahatlığı aynı zamanda bize bir gelir sağlayabilecek hale getirmeyelim ki?!

İşte bu yüzden, e-ticaret günümüzde son derece gelişmiş ve yayılmış durumdadır. Peki avantajları neler? Yani, niçin geleneksel yöntemlerimizi bırakıp, işlerimizi dijital ortama taşıyalım ki? Gelin sizlerle bu soruların cevaplandırmaya başlayalım.

Bir kere e-ticaret her şeyden önce, yayılım imkanı son derece geniş ve kolay bir ticari yoldur. Kendi reklamınızı yaptırarak aynı anda yüzlerce, binlerce insana “buradayım!” demiş olursunuz. Ve başlangıçta duyurduğunuz sesinizi her defasında biraz daha yükselterek  “küresel” bir yayılım sağlamanız bile e-ticaretin sağladığı olanaklarla mümkündür. Öyle hemen hadi canım o kadar da değil diye düşünmeyin. Pazarladığınız ürünün Avusturalya’da yaşayan birisi tarafından görülmesi ve satın alınması küreselleşme işareti olarak görülebilir. Sonrasında hedefler, yatırımlar doğrultusunda küreselleşme payı artar ya da azalır.

Bunların yanı sıra e- ticaretle marka ve müşteri ilişkileri de daha dinamik ve sıkı bir hale gelmiştir. Tabii ki bu iletişimi iyi tutmak markanın yani marka sahibi olarak sizin elinizde olan bir durum. Eğer sistemin sağladığı imkanlardan yararlanıp müşterilerle aranızı iyi tutar, sordukları soruları cevapsız bırakmaz ve gerek duyduklarında gerekli yardımları müşterilerinizden esirgemezseniz; demiş olduğum e-ticaretin sunduğu güçlü ve dinamik müşteri ilişkilerine kavuşmuş olursunuz.

Yayılım imkanı ve müşteri ilişkilerinden sonra geldik bir diğer önemli albenisine, “maddi açıdan sağladığı kolaylıklara”

Sitemizi dijital ortamda kuracağımız ve bu şekilde işleteceğimiz için internet bağlantısı bulunan herhangi bir ortamda çalışabiliriz. Böylece, bu durum bizi dükkan kirasından ve dükkandaki fatura giderlerinden kurtarmış olacaktır. Yalnızca ürün satışı yapan bir ticari sistem seçtiyseniz ürünleriniz için depo tarzında bir mekana ihtiyaç duyarsınız. Depo ihtiyacı da işlerinizi büyüttükten sonra eksikliğini hissettirmeye başlayacaktır. İşler büyümeden ve satışlar artmadan önce aldığınız ürün sayıları da bununla paralel olacağı için dilerseniz satışa sunulan ürünlerinizi, evinizde de tutabilirsiniz.

Bu alan tamamen size kalmıştır. E-ticaretin formu gereği müşteriler, aldıkları ürünleri gelip kendileri almayacaklar. İşin içine kargo şirketleri de dahil olacak. Bu konuyu ayrı bir başlık altında daha detaylı şekilde anlatacağım.

E-Ticaret Yapmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Şimdi gelelim e-ticarete atılmak, işe başlamak için yapmanız gereken şeylere. Öncelikle size dokuz adımda kabaca yapmanız gerekenleri anlatayım daha sonrasında da bu konuların ayrıntılarını sizlerle paylaşma evresine geçeyim.

Yalnız adımları atmaya başlamadan önce bu yazımızın “e-ticaretin ne olduğu ve nasıl icra edilebileceği” hakkında bir yazı olduğunu belirtmek isterim. Yani bu yazının “ne satacağına karar vermiş” kişilere kılavuzluk edecek türden bir yazı olduğuna dikkat çekmek isterim.

  • ADIM – 1:  Şirket kurmak
  • ADIM – 2:  E-faturaya geçiş
  • ADIM – 3:  Ön muhasebe
  • ADIM – 4:  Mağaza açmak
  • ADIM – 5:  Bireysel web sitenizi ya da Pazar alanınızdaki dükkanınızı onaya gönderme
  • ADIM – 6:  Ürünleri yükleme ve yönetme
  • ADIM – 7:  Kargo şirket/şirketleriyle anlaşma
  • ADIM – 8:  Pazarlama
  • ADIM – 9:  Bu maddemiz, bireysel web sitesi üzerinden ticaret yapacak olanlar içindir.
  • ADIM – 10: SanalPOS tanımlaması, kurulumu.

ADIM – 1: Şirket Kurmak – E-Ticaret yapmak için gerekenler nelerdir

E-ticaret için gerekenler nelerdir? Şirket Kurmak gerekir mi? En sık sorulan soruların başında bu gelir. Şirket kurmak, vergi mevzuatı gibi konular oldukça karışık hale gelebilir. Hatta yanlış bilgilerle yola çıkarak “veri yükümlülüklerini” yerine getirmeyenler oldukça ağır para cezalarıyla karşılaşırlar.

Alım – Satım olan her yerde vergi doğar. Vergi mevzuatları genel kanunlara göre belirlenir ve yasal düzenlemelerle her sene değişim gösterebilir. Kimilerine göre yıllık belli bir kazancın altında vergi ödenmezken kimilerine göre bu durum geçerli değildir. Dolayısı ile konusunda uzman muhasebeciler ve mali müşavirlerden alacağınız birebir bilgiden daha kıymetlisi yoktur. Ya da bizzat bilgi almış ve yasal olarak kendisi uygulayan kişilerden destek alabilirsiniz.

E-ticaretin ne olduğundan bahsettiğime göre artık işin nasıl gerçekleştirilebileceğine başlayayım. Öncelikle kendinize bir şirket kurmalısınız. Bu şirketin türü ( hizmet şekli ) elbette sizin keyfinize kalmış bir durumdur. İsterseniz bir Pazar alanında (Gittigidiyor, Trendyol, amazon) kendinize bir dükkan açabilirsiniz, isterseniz de kendi web sitenizi kurup bir şahıs şirketi işletebilirsiniz.

Kurulacak şirket türleri sizin bu şirketten gelir beklentinizle doğru orantılıdır. Eğer maddi açıdan hedefleriniz büyük okyanuslara yelken açmak ise “Limited ya da  A.Ş Şirket” kurmanız sizin için daha uygun olur. “Yok, ben başlangıç olarak çok bir beklenti içinde değilim” tarzında bir düşüncedeyseniz şahıs şirketi kurmanız sizin için daha faydalı olacaktır. Çünkü şirket kurulum masrafları ve sonraki süreçlerde ihtiyaç duyulan harcama kalemleri arasında farklılıklar vardır. E-ticaret yapmak için şirket kurmak istiyorsanız, iyi bir muhasebeci ile temas halinde olmanız ondan bilgiler almanızı tavsiye ederim.

Peki niye maddi beklentimiz şirket türümüzle bağıntılı?

Şirketlerin kurulum aşamalarındaki harcanan maliyetlerden tutun, reklam verme değerleri, aktif olarak sağlayacakları gelir miktarları şirketlerin türleriyle bağlantılı olmaktadır.

Limited ve Anonim Şirket Nedir?

Bu şirket türleri genel tasarı itibarlarıyla “ortaklı şirket” yapısıyla tasarlanmışlardır. Sermaye şirkette denilebilmektedir. Bu şirketleri kurmak için başlangıçta bir sermayeye ihtiyaç duyulur. Limited şirkette bu sermaye asgari on bin Türk lirası, anonim şirketteyse elli bin Türk lirası gibi bir maliyete ihtiyaç duyulur. Peki bu iki şirket arasındaki fark nedir?  E-ticarete başlarken hangi şirketi tercih etmeliyiz? Gelin birde bunlara göz atalım.

Anonim şirketler, Limited şirketlere göre tercih edilme oranları daha fazla olan şirketlerdir. Bu durumun pek çok nedeni vardır fakat en önemli nedeni anonim şirketlerin vergi açısından sağladığı kolaylıklardan kaynaklanmaktadır. Zira şirketine yatırımcı almak isteyen bir yönetici için vergisel açıdan sorun yaşamamak ve kolaylıklarla karşılaşmak aranan bir durumdur. Anonim şirketler, şirket paylarını pay senedine bağlayarak ve bu senetleri iki yıl ya da iki yıldan daha fazla bir süre zarfında saklayarak, payları devrederken çeşitli vergilerden muaflık kazanabilirler yahut farklı farklı istisnalardan yararlanabilirler. Bu durumlar gerçek ve tüzel kişilerde farklılık göstermektedir.

Şahıs Şirketi Nedir?

E- ticarete yeni başlayan girişimcilere tavsiye ettiğimiz, en ideal şirket modelidir. Adı üstünde “şahsi” şirkettir. Mali açıdan diğer şirket türlerine göre, yeni adaylara olabildiğince kolaylıklar sunar.  Başlangıçta, yola şahıs şirketiyle çıkmış; sonrasında şirketlerini şahıs şirketinden A.Ş ve Limited şirket modeline taşıyan birçok iş adamı, girişimci vardır.

Şahıs şirketleri bireyin kendisine ait olabileceği gibi bir ortakla da kurulabilir. Daha sonrasında şirkete alınan ortaklar şirketin özelliğinin yitirilmesine neden olacağı için türünün değişmesine neden olabilir. Limited ve anonim şirketlerde olduğu gibi şahıs şirketlerinde de başlangıçta ödenmesi gereken bir maliyet bulunur. Bu maliyet diğer şirket türlerine nazaran epey azdır. Hedef edinilen şirket modeline göre 500 ila 1000 Türk lira arasında bir başlangıç sermayesine ihtiyacınız vardır. Şirketiniz, bireysel ya da bir ortaklı olacağı için kurulum aşaması içinde ihtiyaç duyulan zaman bir-iki iş günüdür. Şirketten memnun kalmadığınız ya da herhangi başka bir nedenden ötürü kapatmanız gerektiğinde de açma süresi gibi kolayca ve hızlıca kapatabilirsiniz.

Şahıs şirketlerinin, Limited ve anonim şirketlerden bir diğer farkı ise “SanalPOS” kullanımının oluşu. SanalPOS durumunu son adımımızda detaylıca anlatacağım.

!! Bir diğer adımımıza geçmeden önce belirtmek istediğim birkaç husus daha var.

İlk olarak, e-ticaret dendiği zaman aklımıza yalnızca web sitesi kurmak ve bunu işletmek gelmemelidir. Yazıyı belirli bir noktaya getirdikten sonra uygulama alanlarında neler yapılacağını merak edenler için daha önce hazırlamış olduğum  Instagramdan nasıl para kazanabilirim? ve İnstagramdan Nasıl Para Kazanılır? – Butik Gelir Eğitim Seti yazılarımı okumalarını tavsiye edebilirim. Bu 3 yazıyı bir arada okuduğunuzda aklınızdaki tüm soruların cevaplarını bulacağınızı düşünüyorum.

instagramın pazarlama gücünü bilen ama nereden ve nasıl başlayacağını bilemeyenlerin “Butik Gelir” eğitim setini okumalarını kesinlikle tavsiye ederim.

 

Bir diğer husus ise e-ticaret için kullanılacak şirketlere verilen adların başka versiyonları,

ADIM – 2 : E-Faturaya Geçiş

Normal ticari işlemlerden sonra verilen-alınan, kağıt halindeki faturaların dijital ortama taşınmış varyantlarıdır. E-fatura, ticari işlemlerin teknoloji ve çağın özelliklerinin takip edilmesi maksadıyla dijital ortama taşınmasıyla ortaya çıkmış bir kavramdır.

“E-fatura nasıl kullanılır hale gelir?, Şirket ödeneklerimizi nasıl e-fatura halinde arşivleyebiliriz?, E-faturayla bağlantılı olarak hayatımıza giren e-arşiv nedir?”

Sorularımızı yanıtlamaya başlayalım. “İlk olarak e-fatura web sitemize nasıl tanımlanır?”

  • E- fatura sistemini kullanmaya geçmek için bir başvuru yapmanız gerekir. Bu başvuru için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli olacaktır;
  • Mali mühür temini
  • Online işlemler
  • E-fatura başvurusu: Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait “e-fatura canlı ortam başvuru” formunu doldurarak e-fatura kullanmak istediğinizi beyan etmiş ve başvurunuzu yapmış olursunuz.
  • E-fatura aktivasyonu

“E- faturalar nerede saklanır?, E-arşiv nedir?”

İki sorunun yanıtı da tek bir cevapta gizli aslında. Öncelikle fatura basım işlemi fiziki yollarla elde tutulacağı şekilde hazırlanırken hem çok fazla kağıt israfı yaşanıyordu hem de basılan faturaları saklama sorunuyla karşılaşılıyordu. E-arşiv dijital ortama taşınılan, kağıt israfının önüne geçildiği e-faturaların saklandığı dijital arşivdir. Kullandığınız fatura kesiş yönteminizi dijital ortama taşıdığınız zaman e-arşiv kullanımınız da beraberinde tanımlanmış olur.

ADIM – 3 : Ön Muhasebe

Ön muhasebe, muhasebe bölümünde yapılan “kayıt, sınıflandırma, raporlama ve analiz” işlemlerinden “kayıt” işlemini yapan bölümdür. Kayıt işlemini yapan bu bölüm, bir muhasebe yazılımı kullanılır. Yazılım sistemleri, farklı firmalar tarafından yaratılabilir yani piyasa da farklı farklı yazılım sistemleri ile karşılaşırsınız. Ön muhasebe alanında çalışan ön muhasebecilerin görevi yalnızca kayıt işlemi değildir. Kayıt işleminin yanında, “fatura düzenleme, cari hesap, tahsil etme, ödeme, dosyalama” gibi işlemlerden de sorumlu olabilirler.

ADIM – 4 : Mağaza Açma

Bu adımda kendinize sormanız gereken temel bir soru bulunmakta. Belki de bu adımı kendiniz birer adım öne atabilirsiniz bu tamamen size kalmış. Siz şimdi kendinize sorun:

“Ben e-ticarete bir Pazar yerinde mi başlamalıyım yoksa kendi web sitem üzerinden mi?”

Yukarıda şirket kurmak kısmından bahsetmiştim şimdiyse sıra, Pazar yerlerinde dükkan açmanın ne olduğunu anlatmaya.

Bir web sitesi açarak e-ticarette kendimizi gösterebileceğimiz gibi kurduğumuz şirketi dijital Pazar ortamlarında açmamız da mümkündür. Bu Pazar alanlarında açılan dükkanlar, normal somut ortamdaki dükkan açma mantığından elbette ki farklıdır. Normalde bir cadde veya sokak üzerinde açacağımız dükkanı ya kiralarız ya da satın alırız. Fakat dijital ortamda bu işler farklı bir sistemde işler. Kendi sitemizi açtığımız zaman, reklam vererek ya da benzeri yöntemleri kullanarak sitemize trafik çekmeye çalışırız. İşte Pazar ortamlarındaki dükkan kiraları da bu mantıkta alınır.

Şimdi bir Pazar ortamında dükkan açacağınızı varsayalım, bu dükkanı açmak için gerekli ürünlerinizi temin ettiniz, dükkanla ilgili gerekli eksiklerinizi tamamladınız. Artık tek ihtiyacınız olan insanların dükkanınızda gezinip ürünlerinize talip olmasıdır. Pazar ortamında reklam vermenize gerek olmaz çünkü Pazar şirketi (trendyol, amazon, n11) sizin açtığınız dükkanlara müşteri çeker ki bu sizin verdiğiniz reklamların yarattı geri dönüşlerden oldukça fazla olacaktır. Netice de bu Pazar yerlerinde kurulu hazır bir kitle bulunur. Peki, bu Pazar sahipleri bizden kira almayarak aynı zamanda niye müşteri çeksin? Kazancı nereden olur?

Pazar istemi şu şekilde akar. Siz dükkan açarsınız, pazarcı mevcut kitlesini size yönlendirir ve yaptığınız her satıştan belli bir oranda komisyon alır. Yani yaptığınız satış oranında Pazar sitesine bir meblağ ödemiş olursunuz.

ADIM – 5: Onay – E-Ticaret yapmak için gerekenler nelerdir

Bu adımda size çok bir iş düşmüyor aslına bakarsanız. Eğer bir Pazar yerinde dükkan açtıysanız;

Gerekli evrakları derleyip başvurunuzu yapmalı ve onay beklemelisiniz.

Diğer bir durum olarak kendi e-ticaret sitenizi kurduysanız, sistem alt yapısıyla ilgili eksiklerinizin kontrolünü yapmalı, sitenin tasarımını son bir defa gözden geçirmeli ve onaya göndermelisiniz. Sitenizi onaya göndermeden önce siteniz tam anlamıyla tamamlanmış olmalıdır yani arama motoruna “www.ticaretsitenzinadı.com.tr’’ yazıldığında rahatlıkla siteye girebilmeli ve işlemleri yapabiliyor olmalısınız.

ADIM – 6: Ürün Yükleme ve Yönetme

E-Ticaret yapmak için gerekenler arasındaki önemli aşamalardan bir tanesi de “Ürün Yönetimi” dir. Göründüğü kadar basit bir aşama değildir aslında. Son derece uğraştırıcı ve emek ister. Bir bakıma da e-ticaret hayatınızın gidiş hattını belirleyecek desek bile fazla olmaz. Çünkü bu aşamada sayfa sahiplerimiz tarafından bir rehavetle karşılaşırız. Ürün bilgilendirmeleri baştan savma cümlelerle doldurulmuş, siteye yüklenen ürün fotoğrafları kalite ve konsept açısından sorunlu olarak karşımıza çıkar. Böyle olunca da bu aşamaya kadar verdiğiniz emekleri bir bakıma çöpe atmış olursunuz. Site yahut şirketinizi günlük hayatta bir dükkan işletiyor gibi düşünün ve ürün bilgilendirmeleri de size günlük olarak gelen müşteriler eğer onlarla ilgilenmezseniz müşteri ürününüzü almaz ve rakip esnaflara doğru yol alır. Müşterilerle nasıl ilgili davranıyorsanız sitenizin ürünlerine de aynı ilgiyi göstermeniz gerekir. Sonuçta ürünler sizin için müşterilerin birer temsilcisidir.

Bu aşamada profesyonel site tasarımcıları ile temas halinde olmanızda fayda var. Eğer “E-Ticaret sitesi hazırlatmak istiyorsanız” iletişim bölümünden bana yazabilirsiniz.

Şimdi gelelim nasıl ürün yüklerim aşamasına. Bir Pazar yeri dükkanına ürün yükleyecekseniz bir Entegretör firma ile anlaşmanızı tavsiye ederim. Siteye yüklediğiniz ürünlerin tek bir elden çıkması için bir firma anlaşması önerdim. Eğer bir şirkete ürün yüklenecekse, yukarıda bahsettiğim gibi ilgili olmanız ve birazdan söyleyeceğim dikkat etmeniz gereken şeyleri göz önünde bulundurmanız yeterli olacaktır.

  • Ürünler için bir standart belirleyin ve bu standartlarda ürün yüklemesi yapın
  • Ürün tanıtımlarında cimri olmayın
  • Ürünlerin başlıklarını “anahtar kelime” formunda hazırlayın ki arama yapıldığında kolayca trafik çeksin
  • Ürün görsellerinde kaliteyi düşük tutmayın
  • Ürün tanıtımı için video hazırlayabilirsiniz
  • Ürün içeriklerinde zengin olduğunuz kadar özgün de olun
  • Ürünlere fiyat verirken piyasaya göz atmayı unutmayın
  • Ürün teslimatı hakkında da bilgi verin
  • Elinizde ürünle ilgili garanti şartları, kullanım kılavuzu varsa mutlaka yayınlayın

Ürünleri yüklerken yaptığınız, dikkat ettiğiniz bu unsurlar; arama motorlarında ürün kategorisi aratıldığında sizin ürününüzü başlara taşıyacaktır.

Site kurulum aşamasında hangi alt yapının kullanılacağı da kafa karıştıran bir olgudur. WordPress mi? Opencart mı? gibi sorular gündeme gelir. WordPress doğası gereği “blog” tarzı sitelere daha uygundur. Ama ücretli ya da ücretsiz eklentiler sayesinde satış yapılabilir hale gelmektedir. Yapısal hantallık, hız, kullanım kolaylığı gibi kriterler göz önüne alınarak adım atılmalıdır. WordPress üzerinde otomatik “entegre” ürün yükleme ile ilgili olarak  WordPress XML Yükleme – WP All Import Eklentisi Kullanımı ve WooCommerce XML Entegrasyonu – WP All Import Eklentisi yazılarıma göz atabilirsiniz.

Dediğim gibi her şeyi kendi başınıza yapmanız mümkün. İmkansız diye birşey yok. Önemli olan harcayacağınız emek ve karşılığında elde edeceğiniz kazanç arasındaki dengeyi iyi kurmaktır. 1 hafta, 2 hafta harcayarak kendiniz de yapabilirsiniz. Ama arada harcayacağınız zamanı ürün yelpazesini geliştirmek ya da müşteri ilişkilerini sıkı tutmakla da değerlendirebilirsiniz. Eğer profesyonel desteğe ihtiyacınız varsa iletişim bölümünden benimle temasa geçebilirsiniz.

ADIM – 7: Kargo Şirketleriyle Anlaşma

Bu aşamada içinizdeki halkla ilişkiler insanıyla tanışmanız gerekir. Birden fazla kargo şirketiyle konuşmalı, onların sundukları teklifleri iyi değerlendirmeli ve bunlara bağlı olarak sitenizdeki kampanyalara ön ayak olabilmelisiniz.

Nasıl kampanyalar? Şöyle, “200 lira ve üzeri alışverişlerde kargo bedava!’” gibi sloganları verebilmeniz için kargo şirketleriyle anlaşmış olmanız ve sunduklarını biliyor olmanız gerekir. Bu sayede kazancınızı maksimize etmiş olursunuz.

ADIM – 8 : Pazarlama

Pazarlama, kendinizi tanıtma ve yayılımınızı sağlama…

Bunların hepsi bir zincirin ayrılmaz halkaları gibidir. Reklamınız yapılır, pazarlama stratejileriniz sevilir, kampanyalarınız ve elbette ki ürünler müşterinin talebini karşılar böylece geniş kitlelere ulaşmış olursunuz. “Böyle lafta sözde kolay, işin içinde olunca nasıl” seslerini duyuyor gibiyim. Ama hiç endişelenmeyin çünkü işin içindeyken de durum aynı. Bir Pazar dükkanında pazarlama ve reklam çalışmaları yapıyorsanız; kullandığınız, üyesi olduğunuz platformun sizi öne çıkaracak yönergeleri bulunur. Bu yönergeleri uygulamaları tasarımı doğrultusunda bir panel içinde bulacaksınız. Daha sonrasında uygulama içinde bilgilendirmeler ve yönlendirmelerle bu işi yapabilirsiniz.

Lakin kendi yönettiğiniz bir web sitesinde pazarlama ve reklamcılık faaliyetleri yapıyorsanız, ipler sizin elinizde demektir. Belirli bir ücret karşılığında çeşitli platformlarda kendi reklamınızı yaptırabilirsiniz. İsterseniz bu reklam, yayılım çalışmanıza kendi yakın çevreniz ve yöntemlerinizle de katkı da bulunabilirsiniz. Mesela kendi sosyal medya hesaplarınızda web sitenize yönlendirici bilgi ve linkler paylaşabilirsiniz.

Yazımın başındaki yol ayrımına gelmiş durumdayız. “E-Ticaret yapmak için gerekenler nelerdir?” sorusunun teknik cevaplarını öğrendik. Şimdi dilerseniz diğer yazılarımı okuyarak uygulama da karşılaşılan zorluklar ve doğru stratejiler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

SON ADIM: SANALPOS

E-ticarete yeni başlayanların karşılaştığı pek çok yeni tabirden birisi de “SanalPOS” tur.

Dijital ortamlarda “nakit ödeme” seçeneği kapıda ödeme alan firmalar dışında kullanılmadığı için yaygın olarak alıcılarımız ödemelerini “kredi kartları veya banka kartları” aracılığıyla yapmaktadır. Bilgilerini alıp ödeme işlemini gerçekleştiren sisteme de “SanalPOS” adı verilir. Bu sistemi fiziksel yollarla yapılan ödeme işlemlerindeki somut pos cihazlarının dijitale aktarılmış versiyonu olarak da düşünebilirsiniz.

SanalPOS uygulaması Pazar yerlerindeki işletmeler için geçerli değildir. Oralarda hizmet veren dükkanlar ödemeyi otomatik olarak kendi bünyesinden alıp sizlerin hesabına yatırıyor. Hatta bu sebeple Pazar yeri dükkanlarında satışlardan sonra hesabınıza paranın geçiş süresi uzayabilmektedir.

Fakat şahıs, Limited ve A.Ş’ ler de SanalPOS gereklidir. Bu pos sistemini bankanızla görüşerek sitenize tanımlatabilir ve entegre ettirebilirsiniz.

Ben diyeceğimi dedim… Sen de bi’şey demek istersen çekinme ve yorum bırak. İstersen siteme üye ol, kendi adınla makalelerini yayınlamaya başla.

Daha önce dediğim Bi’şeyler

Sibel Kostarakis

Üniversiteden sonra sosyal medya uzmanlığı yaptım. Araştırmak ve öğrendiklerimi paylaşmak hoşuma gidiyor. Blogumda araştırmacı / yazar olarak makale yazıyorum.

Recent Posts

Google reCAPTCHA v2-v3 – Ben Robot Değilim Ekleme

Google reCAPTCHA - "Ben Robot Değilim" Web sitelerini kötü amaçlı yazılım, dolandırıcılık, bilgi çalma vb.…

3 yıl ago

Meze Siparişi – Eve Sipariş Verirken Dikkat!

Meze siparişi vererek, ev konforunda İstanbul'un kalabalığından uzak keyif yapmak isteyenleri anlıyorum. Peki, nelere dikkat…

3 yıl ago

Aldatan Erkek Nasıl Davranır? – Nasıl Yakalanır?

Aldatan erkek nasıl davranır? Aldatıldığından şüphe eden kadının aklında gelen ilk sorudur. Sonra; "Neden aldattı?,…

4 yıl ago

Bonynin Yolu PDF – Köpek Eğitim Kitabı

Bonynin Yolu köpek eğitim kitabı kimler için hazırlanmış? İçinde ne tür bilgiler var ve gerçekten…

4 yıl ago

Meteor Yağmuru Saat Kaçta – 12 -13 Ağustos 2020 – Perseid

Perseid meteor yağmuru (12-13 Ağustos) Türkiye'den izlemek için en uygun saat hangisi? Meteor yağmuru saat…

4 yıl ago