WordPress XML yükleme için WP All Import eklentisini tavsiye ediyorum. XML’e göre ürünleri oluşturur, fiyat, stok bilgilerini periyodik olarak günceller.

Stok maliyeti olmadan internet üzerinde satış yapmak istiyorsan, e-ticaret sitesi kurarak tedarikçinin sana vereceği ürünleri listelemen gerekiyor. İnstagramdan Nasıl Para Kazanılır? – Butik Gelir Eğitim Seti yazımda sosyal medyadan nasıl faydalanabileceğini anlatmıştım.

WordPress XML yükleme yollarını aramaya başladığına göre siteni kurdun ya da kurmadan önce araştırma yapmak istiyorsun. Eğer henüz web siteni kurmadıysan önünde farklı alternatifler olduğunu söyleyebilirim.

1- WordPress ile woocommerce (WP All import Eklentisi – WooCommerce Add-on Eklentisi)

2- Opencart ve OpenCart XML yükleme eklentisi (XML Entegrasyonu)

3- n11, Gittigdiyor, Hepsiburada, Trendyol gibi platformlar

4- “Bunlarla uğraşamam birisi benim için yapsın, ben parasını öderim.” mantığı

Hepsini tek tek inceleyelim. Ben WordPress ve WooCommerce sevdiğim için oradan başlamak istiyorum.

E-Ticaret Sitesi için OpenCart mı? WordPress mi?

Site kurulumu için tim yöntemleri denediğimi söyleyebilirim. OpenCart, WordPress, Joomla, Blogger, WordPress ve diğerleri.

Bunca tecrübeden sonra hangisi daha iyi sorusuna rahatlıkla WordPress diyebilirim. Dünya çapındaki kullanıcı sayısı diğerlerinin çok çok üstünde. Dolayısı ile kodlama, eklenti ya da öneri konusunda kaynak bulmak kolay.

Örneğin; XML yükleme konusunda araştırma yapalım. OpenCart XML Yükleme kelimesi ile arama yaptığımızda karşımıza sadece “Opencart XML Entegrasyonu” ile ilgili ücretli eklentiler çıkıyor. Ve hatta konu hakkındaki paylaşım o kadar az ki, çıkan sonuçların büyük çoğunluğu “Open Cart XML Entegrasyonu yapılır” moduna dönmüş durumda. İletişime geçtiğinde saatlik ücret karşılığı entegrasyon yapıldığını görüyorsun.

Hadi bazı şeyleri kendim yapayım dediğin zaman da yardımcı kaynak sayısı çok sınırlı olduğunu görüyorsun.

WordPress’te ise durum çok farklı. “WordPress xml yükleme” kelimeleriyle aratma yaptığında; ücretli, ücretsiz eklentileri bulmak daha kolay. Tabi ki ücretli eklentilerin özellikleri geniş. Ama çaresiz değilsin, kafaya takarsan oturup kendin de bir şeyler yazabiliyorsun.

Ücretli eklentileri normal fiyatının %10’u fiyatına bulma imkanın da var.

Ayrıca kurduğun eklenti ile youtube gibi platformlarda vidolu desteği de mümkün. Mesela benim yazımı okuyarak WP All Import eklentisinin nasıl kullanıldığını rahatlıkla öğrenebilirsin.

WP’in diğer önemli artısı ise SEO (Search Engine Optimisation – Arama Motoru Optimizasyonu) kanadında karşımıza çıkıyor. WP’nin dosya yapısı, site içi SEO özellikler, Rich snippet desteği, indexleme hızı Google tarafından beğeniliyor. Eğer siteyi düzgün kurgularsan ve kuralına göre oynarsan Google seni ödüllendirip üst sıralara çıkaracaktır.

Kendimce küçük bir karşılaştırma yaptım. WP – WooCommerce ya da OpenCart? Hangisi e-ticaret sitesi için daha uygun?

Tema: WordPress temaları daha yaygın ve sorunsuz çalışıyor. OpenCart’ta ise tema / sürüm sorunları yaşanıyor. Üçüncü parti hazır temalarda twig dili kullanılıyor ve uyarlaması karmaşık. Dolayısı ile temada WordPress

Backend & Frontend: OpenCart admin panelinden ürün aramak ve bulmak ciddi bir sıkıntı.Woocommerce’te ise işlem oldukça kolay. Tasarım kısmında WordPress’in eli daha güçlü. Bence yine WordPress

Tema ayarları: Opencart frontend tasarımında neyin nereden değiştirildiğini bulmak oldukça uzun zaman alıyor, wordpress bu konuda daha derli toplu.

SEO: Kesinlikle WordPress

Yardımcı Kaynak: Araştırma yaparken zaten göreceksin, OpenCart hakkındaki destek yazıları yok denecek kadar az. Ve genelde freelancer olarak ücretli çalışan insanların ya da firmaların yazılarına denk geliyorsun.

Sonuç olarak; yaygın kullanım, kaynak ve destek çokluğu, SEO dostu gibi sebeplerden ötürü kesinlikle WordPress tavsiye ediyorum.

WordPress XML Yükleme

Açık kaynak kodlu WordPress ve OpenCart gibi platformlar geliştirilmeye son derece açık ve esnektir. Dolayısı ile her ikisine uygun yüzlerce hazır tema bulmak mümkün.

Kurulumlarını yaptıktan sonra kendi zevkine göre temayı düzenlersin. İşin görüntü (frontend) kısmını ayrı tutarak işlevsellik üzerinde durmak istiyorum.

İyi bir e-ticaret sitesi;

  • Düzgün kodlanmalı
  • Site içi arama rahatlıkla yapılmalı
  • Ödeme alt yapısı güvenilir olmalı
  • Müşteri / ziyaretçi dostu olmalı
  • Google tarafından sevilmeli (üst sıralara yerleşmek için)
  • Ürü fiyat ve stok bilgileri güncel tutulmalı

Yukarıda saydıklarımın hepsi WordPress ve Woocommerce ikilisiyle rahatlıkla halledilebiliyor.

WordPress; SEO ve site hiyerarşisinin temelini oluşturuyor.

WooCommerce ise; ürün eklemek, stok takibi yapmak, ödeme altyapısı oluşturmak, ürün özelliklerini barındırmak gibi görevleri yerine getiriyor.

WooCommerce ile ürün eklemek oldukça detaylı bir işlemdir. Ürünün fiyatından tut; boyutlarına, rengine, stok durumuna, kargo özelliklerine, ağırlığına kadar bir sürü detayı barındırıyor.

3-5 tane ürün eklemek istediğinde herhangi bir sorun yok. Hatta çok da güzel olur, tek tek kendin oluşturursun. Ürün açıklamaları gibi SEO açısından önemli bölümleri de sen yazacağın için on numara iş çıkar.

Ama konu tedarikçilerden temin edilen ürünlerin siteye eklenmesine geldiğinde işin rengi değişiyor. Standart bir petshop sitesinde yaklaşık 7000 çeşit ürün oluyor (renk ve boyut seçenekleriyle birlikte). İşin kapsamı büyüdükçe eklenecek ürün sayısı da haliyle artıyor.

7000 adet ürünü; resimleri, başlıkları, ağırlığı, stok durumu, normal fiyatı, indirimli fiyatı, açıklaması, çeşitliliği ve kategorileri gibi özellikleriyle eklemeye çalışmak delilik olur.

Hadi kafayı kırdın ve ekledin diyelim. Değişen stok ve fiyat bilgileri nasıl güncellenecek? Bütün gününü ayırsan bile yetiştiremezsin ve bir müddet sonra stokta olmayan ürünler için siparişler alınır. Değişen fiyat bilgileri güncellenmediği için eski fiyatlardan satışlar yapılır.

Pekiçözüm nedir? Çözüm; wordpress xml yükleme ve otomatik olarak güncelleme

WordPress ve WooCommerce kurulumları yapıldıktan sonra (-ki ben tema olarak WooCommerce StoreFront temasını öneriyorum-) sıra wordpress XML yükleme eklentisi WP All Import eklentisi ile ürünleri çekip oluşturmaya geliyor.

WP XML Yükleme – WP All Import Eklenti Ayarları

WP All Import Pro eklentisi ile WooCommerce’e ürün eklemek için WP All Import – WooCommerce Add-On Pro eklentisine de ihtiyacın var. Eğer yatırım yapmak senin için sorun değilse WP XML yükleme için bu üçlüyü öneririm. E-ticaretten para kazanılacaksa biraz yatırım yapabilirsin.

All import eklentisi farklı XML yapılarından yükleme yapmaya olanak tanıyor. Sol taraftan All import sekmesinin altından “New Import” tıkladığında alternatifleri görebilirsin.

wordpress xml yükleme link kullanımı

1- XML dosya yükleme

“Upload File” seçeneğini işaretleyerek XML dosyayı yükleyebilirsin.

2-XML linkten dosya yükleme

Eğer tedarikçin XML link göndermişse, aşağıda görülen alana URL’yi yapıştır ve “Dowload” seçeneğini işaretle. XML dosya boyutunun büyüklüğüne bağlı olarak dosyanın ilk işlenmesi biraz zaman alacaktır. İşlem bittiğinde resimde görüldüğü gibi seçenekler çıkacaktır. “WooCommerce Products” seçerek ürün ekleme için ilk adımı atmış olursun.

İkinci adıma geçmek için alttaki “Continue to Step 2” tıkla.

woocommerce xml yükleme

3- Daha önce yüklenen XML / CSV dosyadan yükleme

Sunucuya daha önce attığın bir dosya varsa, “Use Existng File” seçeneğini işaretle ve dosyayı seç

WordPress XML Yükleme (Link)

Ben link olarak eklemeyi anlatıyorum, ama diğer yöntemlerde de ayarlar aynı.

İkinci adıma geçtiğinde linkini verdiğin XML dosyasının özelliklerini görmeye başlayacaksın. XML dosya içinde verilen başlıklara göre element sayısı görüntülenmeye başlayacak.

Ekleyeceğin ürünün tüm özelliklerine göre oluşturulan tablodan benzersiz olan değeri ya da genel etiketi bulman gerekiyor. Zaten eklenti sana bu konuda yardımcı oluyor.

Benim yüklediğim XML dosyanın ikinci adımı aşağıdaki gibi gözüküyor.

wordpress xml yukleme

  • Sol tarafta element isimleri mevcut. Bende şu anda “resim” elementi seçili (2 ile işaretlenen bölge)
  • En üstte seçili olan elemente göre yüklenecek eleman sayısı (örnekte 5632).
  • Ortada 5632 kayıttan ilki örnek olarak gösteriliyor.
  • Hemen onun altında seçili olan elementin değeri.
  • 1 numara ile işaretlediğim alanda ise seçimin durumu gösteriliyor. Yeşil olan bölümde seçili elemente göre dosyaların aktarılabileceği bilgisi var. Hemen altına ise turuncu renkte uyarı mesajı görüyoruz. Turuncu renkte uyarı mesajı görüyorsan, sol taraftaki elementlerden genel sınıfı bulmak gerekiyor.  Benim eklediğim xml dosyasında doğru seçenek “urun” elementi. Doğru temel elementi seçtiğinde görünüm aşağıdaki gibi olmalıdır. Ancak bu şekilde seçim yaparsan wordpress xml yükleme doğru şekilde çalışacaktır.

xml element seçimi

Dört numara ile gösterdiğim alanda “ürün” elementini seçtiğimde yüklenecek eleman sayısının değiştiğini görüyoruz (4685). Hemen ortada “ürün” elementine ait olan tüm elemanlar (kategori, satış fiyatı, stok bilgileri) gözüküyor .

Üç numara ile gösterdiğim alandaki turuncu hata mesajı kayboldu. Bu doğru elementi seçtiğimi gösteriyor. Üçüncü adıma geçmeden önce hangi ürünlerin yükleneceğini filtrelemek isteyebilirsin. Eğer tüm ürünleri çekmek istiyorsan filtre bölümünü atlayıp doğrudan üçüncü adıma geç.

Filtreleme işlemini tüm bir veriyi çekmek istemediğinde kullanabilirsin. XML dosya içinde istemediğin alanlar ya da ürünler olabilir. Örneğin; tesbih malzemeleri satışı gerçekleştireceğini düşünelim. Ama sadece imame ve habbe satacaksın. XML içinden bu iki alanı filtreler ve ürünleri çekersin. Listedeki diğer ürünleri çekmene gerek kalmaz.

xml-filtre

“Add Filtering Options” seçeneğine tıkladığında 4 farklı bölüm göreceksin. Senin kullandığın XML farklı başlıklar taşıyor olabilir.

  • Element kısmında filtre koyacağın element seçimini yapıyorsun. Örn; Ürün, ürünid, kategori, kategori_id vb.
  • Rule kısmında; seçtiğin elementle ilgili ne yapmak istediğini belirtiyorsun. Örn; equal (eşit), not_equal(eşit değil).
  • Value kısmında istediğin değeri giriyorsun.
  • And ve Or seçenekleri ile (ve/veya) seçimini belirtiyorsun.

Eklenen filtreler aşağıda görüntülenecektir. “Apply Filter to Xpath” seçeneğini işaretlediğin zaman yaptığın seçim filtre olarak uygulanır.

Yukarıda seçimini kontrol ederek üçüncü adıma “Continue to Step3 >” butonuna tıklayarak geçebilirsin.

Worspress XML yükleme işleminin bir sonraki aşaması, XML ile çekilen dosyaların WooCommerce Add-on bölümüne aktarılıp, ürün özelliklerinin belirlenmesi ve ürünün oluşturulması aşamasıdır.

WooCommerce XML Entegrasyonu – WP All Import yazısında da üçüncü adımı anlatacağım.

Ben diyeceğimi dedim… Sen de bi’şey demek istersen çekinme ve yorum bırak. İstersen siteme üye ol, kendi adınla makalelerini yayınlamaya başla.

Daha önce dediğim Bi’şeyler