Güncel

Kısa Çalışma Ödeneği Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kısa çalışma ödeneği sorgulama ekranına nasıl girilir? Kovid-19 salgını kapsamında hükümetin uygulamaya koyduğu KÇÖ ile ilgili merak edilenler.

Bugünlerde doğal olarak en çok merak edilen konuların başında kısa çalışma ödeneği (KÇÖ); Başvuru, kimlerin faydalanabileceği, hesaplaması ve kısa çalışma ödeneği sorgulaması geliyor.

Kısa çalışma ödeneği (KÇÖ), temek olarak istihdamın korunmasını hedeflemektedir. Kovid-19 salgını sebebiyle işyerleri ya geçici süreyle kapatıldı ya da çalışma süreleri kısıtlandı. Evden çalışma modeline geçenlerde oldu. Kapatılan işyerlerindeki işçilere destek olmak amacıyla farklı politikalar izlenmeye başladı. ,

  • İşten çıkarılma kaldırıldı
  • Kısa çalışma ödeneği imkanı verildi.

KÇÖ ile işveren işkur sayfasından başvuru yaparak çalışanlara kısa çalışma ödeneği ile belirlenen oranlarda maaş bağlayabiliyor. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak süresiz değil. En fazla 3 aylık periyotta KÇÖ’den faydalanılabiliyor. Bu sayede işten çıkarılmaların önüne geçerek istihdamın korunması hedefleniyor.

KÇÖ Hakkında sıkça sorulan soruları sizler için derledim. İşte en çok sorulan sorular ve cevapları;

  • Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?
  • Kısa Çalışma Ödeneği başvuru ekranı – Kimler başvurabilir?
  • Kısa Çalışma Ödeneği Sorulama Nasıl Yapılır?

1- Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

KÇÖ, işsizlik sigortası fonundan karşılanan olanaktır.

Kısa Çalışma Ödeneği de İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında sağlanan bir imkan olup, genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. Bakanlar Kurulu kararı ile üç aylık süre altı aya kadar uzatılabilir.

Son dönemde kısa çalışma ödeneği başvurularının temel sebebi olarak aşağıdaki madde gösterilmektedir. Zaten birazdan detaylarını vereceğimiz KÇÖ başvuru formunda sebep olarak “Dışsal Zorlayıcı Sebep (Covid-19)” maddesi yer almaktadır.

Zorlayıcı sebep ile de işverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine olanak bulunmayan, dışsal etkilerden ileri gelen, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan deprem, yangın, su baskını, salgın hastalık, seferberlik ve benzeri nedenler anlaşılmalıdır.

2- Kısa Çalışma Ödeneği Başvuru Ekranı – Kimler Başvurabilir?

Yukarıdaki sebeplerden ötürü işyerini geçici olarak kapatan işverenler İŞKUR’un sayfasına giderek gerekli belgeleri indirir. İŞKUR sayfasının Kısa çalışma ödeneği başvuru ekranına buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca sayfa sonundaki bağlantıları kullanarak detaylı bilgilere ulaşılabilir.

3- Kısa Çalışma Ödeneği Süreç Nasıl İşler?

İşçilere sağlanan KÇÖ’nün alınabilmesi için işveren’in İŞKUR’a başvuru yapması gerekir. Dışsal Zorlayıcı Sebep (Covid-19) etkisindeki şirketlerden yönetim kurulu kararı istenmektedir. Pazarın küçülmesi, siparişlerin iptal edilmesi gibi nedenler KÇÖ’ye konu olarak gösterilir.

  • İşveren İŞKUR başvuru ekranından başvurusunu yapar.
  • İstenen belgeleri bağlı bulunduğu İŞKUR mail adresine gönderir. Belgeleri kısa çalışma ödeneği başvuru ekranında anlatmıştım.
  • Belgeler incelendikten sonra İŞKUR tarafından karar verilir
  • Kısa çalışma ödeneği sorgu ekranı aracılığıyla sonuçlar görülebilir.

4- Kısa Çalışma Ödeneği Sorgulama Nasıl Yapılır?

Başvuru sonrasında kısa çalışma ödeneği sorgulama sayfasından sonuçlar görüntülenebilir. İşkur e-sube’ye işveren bilgilerinizle giriş yaparak aşağıdaki resimlerde anlatıldığı gibi KÇÖ sorgusu yapabilirsiniz.

5- Kısa Çalışma Ödeneği Sorgulama Resimli Anlatım

İşKur e-şubeye iş veren olarak giriş yapın. İşkur e-şube için buraya tıklayın ya da internetten aratabilirsiniz.

 

İŞKUR e-şubeye iş veren olarak giriş yapın.

Açılan sayfada “Kısa çalışma ödeneği sonuç bilgisi raporuna” tıklayın.

kısa çalışma ödeneği sorgulama ekranı

Ekrana gelen  “Raporunuz Oluşturuldu” mesajının altındaki “İndirmek için tıklayın” bölümüne tıklayın ve kısa çalışma ödeneği sorgu raporunu indirin.

Kısa çalışma ödeneği sorgu raporu

 

6- Kısa Çalışma Ödeneği Sorgulama Merak Edilenler

Kısa çalışma ödeneği nedir? 

İşyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

Kısa çalışmanın amacı nedir?

Kısa çalışma uygulamasının temel amacı istihdamın korunmasıdır. Kısa çalışma ile çalışılmayan sürelerde işçilere gelir desteği sağlanmaktadır. Aynı zamanda istihdam korunarak, deneyimli personellerin işten çıkarılmasının önüne geçilmektedir.

Kısa çalışma ödeneğinden en fazla ne kadar yararlanılır?

Kısa çalışmanın azami uygulanma süresi üç aydır.

Kısa çalışma ödeneği başvurusu kimler yapabilir?

Covid-19 sebebiyle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az üçte bir oranında azaltan veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetini tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durduran her bir işveren kısa çalışma başvurusunda bulunabilir.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için faaliyet ne kadar azaltılmalıdır?

İşyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması gerekmektedir.

Haftalık çalışma süresinin üçte bir (1/3) azaltılması ne demektir?

4857 sayılı İş Kanununun 63’üncü maddesi uyarınca çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Bu bakımdan işyerinde çalışma süresinin 1/3 oranında azaltılmasından bahsedebilmek için işyerinde çalışma süresinin haftalık 30 saat veya aşağısında olması gerekmektedir.

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak için içi sayısı azami kaç olur?

Kısa çalışma talebinin uygun bulunması hâlinde kısa çalışmaya tabi tutulan işçilerden kısa çalışma başlama tarihinden önceki 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan, son 3 yılda 450 gün süreyle prim ödemiş olma şartını taşıyan her bir işçi kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanır.

Kaynak: İŞKUR Kısa çalışma ödeneği S.S.S.

Genel bilgiler için buraya tıklayın.

Kısa çalışma ödeneği başvuru belgeleri için buraya tıklayın.

Kısa çalışma ödeneği ile ilgili sorular için buraya tıklayın.

KÇÖ için hesaplama yapılacaktır. Ama asgari ücret alanlar için 1752 TL öngörülmektedir.

Ben diyeceğimi dedim… Sen de bi’şey demek istersen çekinme ve yorum bırak. İstersen siteme üye ol, kendi adınla makalelerini yayınlamaya başla.

Daha önce dediğim Bi’şeyler

Sibel Kostarakis

Üniversiteden sonra sosyal medya uzmanlığı yaptım. Araştırmak ve öğrendiklerimi paylaşmak hoşuma gidiyor. Blogumda araştırmacı / yazar olarak makale yazıyorum.

Recent Posts

Google reCAPTCHA v2-v3 – Ben Robot Değilim Ekleme

Google reCAPTCHA - "Ben Robot Değilim" Web sitelerini kötü amaçlı yazılım, dolandırıcılık, bilgi çalma vb.…

3 yıl ago

Meze Siparişi – Eve Sipariş Verirken Dikkat!

Meze siparişi vererek, ev konforunda İstanbul'un kalabalığından uzak keyif yapmak isteyenleri anlıyorum. Peki, nelere dikkat…

3 yıl ago

E-Ticaret Yapmak İçin Gerekenler Nelerdir?

"E-ticaret yapmak için gerekenler nelerdir?" Şirket kurmak gerekir mi? E-ticaret hakkında tüm merak edilenleri sizin…

4 yıl ago

Aldatan Erkek Nasıl Davranır? – Nasıl Yakalanır?

Aldatan erkek nasıl davranır? Aldatıldığından şüphe eden kadının aklında gelen ilk sorudur. Sonra; "Neden aldattı?,…

4 yıl ago

Bonynin Yolu PDF – Köpek Eğitim Kitabı

Bonynin Yolu köpek eğitim kitabı kimler için hazırlanmış? İçinde ne tür bilgiler var ve gerçekten…

4 yıl ago