Evden çalışmak ya da ek gelir elde etmek isteyenlerin aklındaki soru:”İnstagramdan nasıl para kazanılır?“. Butik gelir eğitim seti ile çok kolay.
İyi bir girişimci yatırım yapmadan önce risk analizini yapmalıdır. Ne kadar harcarım? Ne kazanırım? Ne sürede kazanırım?
İnstagramda ürün satmak ve para kazanmak fikri oldukça mantıklı geliyor. Gelir elde etmeninse tek bir şartı var; “instagramda para kazandıran doğru taktikleri uygulamak”.
Butik gelir kitabı ile instagramda para kazanmak mümkün. Kitaptan bahsetmeden önce, adım atmayı düşündüğün pazarı tanımanı istiyorum. Seni geçmişten günümüze doğru kısa bir yolculuğa çıkartıp, konuya ısındırmaya çalışacağım. Günün sonunda bu sayfayı kapatırken konuya hakim, ne istediğini bilen birisi olarak ayrılacaksın.
Ben 1984 yılında İzmir’de doğdum, çocukluğum Çeşme’de geçti. O zamanlar “Baban neci?” ya da “Baban ne iş yapıyor?” diye sorduklarında “Öğretmen” deme lüksüne sahiptim.
Annem alışveriş yapmak istediğinde çarşıya iner, yanındaki arkadaşıyla vitrin önü sohbetler yapıp mağaza reyonlarında zaman geçirirdi.
Babam torpidosunun üstüne pusula almak ya da kasetlerini dinlerken sesi biraz daha açmak istediğinde, sanayideki Recep ustaya giderdi. Çaylarını yudumlarken, çıraklar oradan oraya koşturur bende bez bebeğimle arabada otururdum.
Hayal gücüm bugünkü nesle göre daha zengindi ama;
İnternet’in 1993 yılında Türkiye’de kullanılmaya başlaması, tüm dünyayı değiştiren ticaret kurallarının zamanla Türkiye’de de değişeceği anlamına geliyordu. Firmalar, üniversiteler, gazeteler, dergiler, devlet kurumlarının internet siteleri derken, sosyal medya denen bağımlılığın ilk tohumları atılmış oldu. Çerçevesi global oyuncular tarafından çizilen “Online marketing” hayatın her alanına sıçradı.
Zamanla, perakende satış yapan firmalar mağazalarını internet ortamına taşıdı. Maliyetlerin az olması, internet üzerinden insanlara ulaşmanın kolaylığı gibi etkenler e-ticaret sitelerinin pazardaki paylarını katladı.
Sosyal medya kullanıcıları; “Merhaba Dünya!” demekten ötesine sahip olduklarını fark ettiler. Takipçileri “Ne giydiklerini?”, “Nereden aldıklarını?” sormaya başladığında sponsorlar çoktan devreye girmişti. Artık internetten para kazanma dönemi resmen başlamış oldu.
Ben de bugünkü yazımı instagramdan nasıl para kazanılır sorusuna cevap vermek için hazırladım. Sonuçta günümüzde en sıkı takip edilen platform instagram.
Bir aralar “5 dakikada 5 dolar” şeklinde internet reklamları dolaşıyordu. Anket doldurarak para kazanmak da modaydı. Ama sitelerin sahteleri ortaya çıkınca işler değişti. Sahtekarlar sayesinde kimsenin internetten para kazanmaya hevesi kalmadı. “Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan” olmamak adına insanlar uzak durmayı tercih eder oldular.
Haksız sayılmazlar, üç kuruş para kazanacağım derken elindeki parayı kaptıranların sayısı oldukça fazla. Hafızamı yokladığımda son dönemler travma yaratan “çiftlik sendromunu” henüz üzerimizden atamadık.
Tamam o zaman, şartlarımızı baştan belirleyelim. Instagramdan nasıl para kazanılır sorusuna vereceğim cevabın içinde; “Şuraya, şu kadar para yatır“, “Şuraya havale gönder” vb. gibi taleplerim olmayacak. Sadece denenmiş ve para kazandıran metotlardan bahsediyor olacağım. instagram sahtekarlarının neler yaptığını biliyorum ve seninle paylaşacağım.
Anlattığım plana sadık kalırsan, para kazanmak garanti. “Ne kadar kazanırım?” ya da “Ne zaman kazanmaya başlarım?” diye sorarsan net cevap vermek mümkün değil. Harcadığın emeğe, verdiğin güvene ve uyguladığın taktiklere bağlı olarak değişir.
Yani öyle oturduğun yerden bir iki tıkla para kazandıran işlere benzemiyor. Hoş o tür işlerde saatlerce oturup 2 – 3 TL kazanabilirsin, instagram üzerinde ise butik açarak geçimini sağlayacak kazançlar elde etmek mümkün.
instagramdan nasıl para kazanılır? sorusunun altında; “hangi yollarla para kazanılır?” merakın yatıyorsa hemen söylüyorum;
a- Sponsorlu Hesaplar – Reklam Anlaşmalı
b- Tedarikçi anlaşmalı hesaplar – Satış Odaklı
c- Kendi sitesine hizmet eden hesaplar – E-ticaret siteleri
instagram üzerinde para kazanmanın en bilindik yöntemlerinden biri sponsorlu hesaba sahip olmaktır. Şimdi eğri oturup doğru konuşalım, sponsorlu hesaplardan iyi gelir elde edebilmek takipçi sayısına bağlıdır.
Takipçi sayısı instagram’da her şey anlamına gelir. Ne kadar çok takipçin varsa o kadar güçlüsün demektir. Paylaşım başına 600 – 700 dolar kazananlar olduğunu yaptığım araştırmalarla görmüştüm. Dikkatini çekerim, bahsettiğim rakam sadece bir paylaşımdan alınan ücrettir. Aynı şekilde gün süreli anlaşmalar da yapılabiliyor. 24 saatte 3 paylaşım, ya da haftada 10 paylaşım gibi.
Söylediğim rakamın çok üstünde gelir elde eden hesaplarda var tabi. Ama reklam anlaşmalı hesaplara bakarsak takipçi sayısının milyonlarla ifade edilebildiğini görürüz. 1 milyon takipçi, 2 milyon takipçi ve üzerindeki takipçi sayılarından bahsediyoruz. Bu sayılara ulaşarak reklam anlaşmalı hesap oluşturmak kolay değil.
instagramdan para kazanmak için kaç takipçi gerekir? Sponsor bularak para kazanmak istiyorsan, milyonlarla ifade edilen takipçinin olması gerekir. Daha mütevazı (10 bin – 20 bin ) takipçi sayılarıyla ürün satarak para kazanmak mümkün.
Ancak takipçi sayısının fazla olması da yetmez. “instagram fenomenleri” arasında girmek gerekiyor. Reklam verenler enayi değiller, sonuçta para harcıyorlar ve harcadıkları paranın karşılığını almak isterler. O yüzden herhangi bir reklam anlaşması yapmadan önce o hesabı didik didik incelerler.
100 bin takipçisi olan birinin paylaşımlarına, yaptığı paylaşımlarla takipçilerinin etkileşimlerine bakarlar. Oradaki sayının takipçi kasarak oluşturulup oluşturulmadığını araştırırlar. Bir hesabın şişirme olup olmadığını anlamak son derece kolaydır.
Ben yazının ilerleyen bölümlerinde ağırlıklı olarak bu konu üzerinde duracağım. İlk bahsettiğim hesap modelinin işe yaramadığını söylemiyorum. Eğer takipçi sayın; yüz binlere, milyonlara ulaşırsa ve takipçilerle aranda sağlam interaktivite kurarsan bence sponsorlu hesap aşamasını düşünebilirsin. Hoş, sen düşünmesen de zaten gelip seni bulurlar.
Mütevazı başlayıp takipçi sayını kısa sürece binlere, on binlere ulaştırarak instagramdan para kazanabileceğin model, ilk adımda mantıklı olacaktır.
Tedarikçi anlaşmalı – Satış odaklı hesaplar takipçilerini tanıtımını yaptıkları ürüne yönlendirerek para kazanırlar. Şimdi akla hemen şu soru geliyor. Instagram’da link paylaşımı olmadığına göre, müşterinin kimden geldiği nasıl anlaşılıyor? Doğru ya… Link olmazsa satış ortağı linki de kullanılamaz. Ve doğal olarak sistem üzerinde takibi yapılamaz.
Sorunun iki cevabı var;
Birincisi; tanıtım yaptıktan sonra ilgilenen kişilerle doğrudan mesaj üzerinden temasa geçerek bilgileri alınır. Adres, telefon, sipariş bilgileri ödeme alındıktan sonra tedarikçiye iletilir. Tedarikçiye ödeme yapılır, tedarikçi ürünü gönderir.
İkincisi; Müşteri bilgileri tedarikçiye, tedarikçinin banka bilgileri müşteriye gönderilir. Ödeme yapılır, ürün gönderilir. Tedarikçinin sayfasından komisyon takip edilir.
Bunların dışında e-ticaret sitesi kurulabilir. Müşteri siteye yönlendirilir (instagram profili ve mesajlar üzerinden). Müşteri ürünü satın aldığında yapılan anlaşma gereği tedarikçiye toptan fiyatına ödeme yapılır. Site üzerinden perakende fiyatına müşteriye satılır. İleride detaylarına değineceğim bu konudaki en önemli noktalar;
İnstagramda butik açmak oldukça basit. Hemen instagram adresini ziyaret ederek hesabını oluşturabilir ve resim paylaşabilirsin. Tamam kolay ama, para getiren taktikler uygulanmadıktan sonra butik açmanın hiçbir önemi yok.
Arkadaşlarınla resim paylaşmak adına hesap açmak istiyorsan ona bir şey diyemem. Ben para kazandıran instagram hesabı hakkında konuşmak istiyorum.
Şimdi girip baksan binlerce hesap üzerinden satış yapıldığını görürsün. Ya da en azından “satış yapmaya çalışanları” görürsün. Ürün tanıtımı yapan hesapları incelediğinde, çoğunun 3-4 resim ve tanıtımdan sonra pes ettiklerini fark edeceksin. Neden? Çünkü yanlış yöntemleri takip ediyorlar, sonuç olarak satış yapamıyorlar ve hayal kırıklığına uğruyorlar.
Sağda solda yazan yazılara okuduklarında, bu işin sadece takipçi kasarak olacağına inanıyorlar.
E yapamazsın tabi…Takipçi profiline bir baksana; Mozambikli, Güney Afrikalı, Meksikalı, Papua Yeni Gineli dünya vatandaşlarından oluşan takipçi kitlen var. %90’ı ne yazdığını bile anlamıyor, ne sattığınla ilgilenmiyor. Bu durumda satış gerçekleşmesini beklemek hayalcilikten öteye gitmez.
Önemli olan nokta; yaptığın işle takdir toplamak, beğenilmek ve güven kazanmaktır. Bunu da öyle 1-2 günde elde edemezsin. Hesabını açtıktan hemen sonra satmayı planladığın ürünlere benzer ürünler satanların paylaşımlarını incelemelisin. Nele yapmışlar? Paylaşımlarında neyi öne çıkarıyorlar? Soru sorulduğunda hemen cevap veriyorlar mı? Telefon numarası belirtmişler mi? ve çok daha fazlasını alıcı gözüyle değerlendirmek gerekir.
Aslında işin en can alıcı noktası tam da burası. Ürün seçmek ve o ürünü temin edebileceğin doğru tedarikçi bulmak; kazanmakla kaybetmek arasındaki farkı belirliyor.
Ürün seçiminde neler dikkat edilmesi gerektiğini araştırırken gözüme hep aynı örnekler çarptı. Ayakkabı, çanta, parfüm vb. gibi ürünler sürekli olarak tavsiye ediliyor. Tamam sürümü ve satışı çok fazla olabilir. Peki işe oradan giriş yapmak doğru mu? İşte ondan pek emin değilim.
Hele bir de aynı ürünleri yarı fiyatına satarak başlamak bence hiç doğru değil. Yeni açılan butiğin, açılışa özel indirim uygulaması son derece doğaldır. Ama bence güven problemi doğurur.
Kendi alışveriş davranış modelini gözünün önüne getir. Sürekli olarak alışveriş yaptığın bir mağaza var. Almayı düşündüğün ürünün aynısı 10 metre ileride yerdeki tezgahta yarı fiyatına satılıyor ve ilk kez görüyorsun. Şahsen ben alışkanlığımı değiştirmem, ucuz olsa bile riske girerek güvenmediğim yerden alışveriş yapmam.
Bence rekabeti az olan ürünlerden başlayarak kendini tanıtmak daha önemli. Açtığın butik illa ki tek bir ürüne hizmet etmek zorunda değil. Takipçilerle iletişime geçerek kendini tanıtabilir, güvenlerini kazanabilirsin. Satış yapmaya başladıkça aranızdaki iletişim güçlenir ve ürün yelpazesine yenilerini eklersin.
“Takibe takip” modelleri bence instagramdan ürün satmak isteyenlere tam olarak hitap etmiyor. Kazandığın takipçilerin profili ve potansiyel müşteri olup olmadıkları da son derece önemli. Kuru kalabalık sadece listeyi kabartır. Doğru takipleşmek ise satışa olanak tanır.
Takipçi kazanmak için uygulanan farklı taktikler var elbet.
İnstagramda ürün satmak iyi planlama ister demiştik. Ama önce butik açmak gerekir. İşlem oldukça kısa ama doğru yapılmazsa profiline girenlerde şüphe uyanır.
Şunu sakın aklından çıkarma, internet ortamında alışveriş yapan herkesin aklında “Acaba dolandırıcı mı?” sorusu muhakkak vardır. Bu soru işaretlerini kaldırmadan karşındaki insanla köprü kurup satış yapman imkansız.
Pazarlama ve satış alanında çalışanlar, beden dilinin önemini iyi bilirler. “Pozitif beden dili” sergileyerek karşısındakinin güvenini kazanırlar. Yine aynı şekilde “Etkin dinleyerek” karşısındaki insanın tam olarak ne istediğine hakim olarak doğru yönlendirme yaparlar.
NOT: Beden Dili konusunda sıkça sorular geliyor. Sözel Olmayan İletişim – Beden Dili konusunda da araştırma yapıyorum, tamamladığımda yazımı paylaşacağım.
Açık bir gülümseme, göz teması, duruş, ellerin kapalı olmaması gibi önemli noktaları göz önünde bulundururlar. Kısacası “ilk izlenim” aşamasından son ana kadar, güven veren davranışlar sergilerler. İnternette bunu yapmak mümkün mü? Video konferans yapmıyorsan hayır mümkün değil… O zaman geriye ne kaldı? Tabi ki butik ve butiğin profili…
İnsanlar dikkatini çeken paylaşım gördüklerinde önce beğenilerini gönderir sonra da paylaşımı kim yaptığını merak edip profile giderler. Profil; ziyaretçiler için “ilk izlenimdir”.
Tüm bunlar bir araya geldiğinde güçlü “ilk izlenim” sağlamış olursun.
Sattığın malın kalitesi ve teslimat şekli de ilerleyen dönemlerde önem kazanacaktır. Kalitesiz mal satarak kendini zor duruma düşürmek oldukça yüksek ihtimaldir. Onun yerine arkasında durabildiğin, kaliteli ürünlerin satışını tercih etmelisin.
Konu dönüp dolaşıp yine “Tedarikçi bulmak” noktasına geliyor. İnstagramda nasıl para kazanılır? Elbette doğru tedarikçilere ulaşarak para kazanılır. Yazımın sonlarına doğru sana doğru tedarikçi rehberini nereden alacağını söylüyor olacağım.
Profil meselesi oldukça önemlidir. Butik Gelir Eğitim Seti en ince detaylarına kadar öğrenmeni sağlayacaktır. Herhangi bir adım atmadan önce okumanı tavsiye ederim. Yazının devamında Butik Gelir Eğitim Seti ile ilgili detaylı bir inceleme bulabilirsin.
Biraz akıl yürüttükten sonra hashtag (#) kullanımının nasıl olması gerektiğini hemen anlayabiliriz. Hashtag’in neden var olduğunu anlamaya çalışalım. Sonrasında mantık kendiliğinden oluşacaktır.
Hashtag (#, Etiket); yapılan paylaşımları kategorilere ayırmakta kullanılır. Saatlere meraklı olduğunuzu düşünelim. İnstagramda, her gün yüzlerce saat resmi ya da bilgisi paylaşıldığını biliyoruz. #saat etiketindeki toplam gönderi ben bu yazıyı yazarken 7.219.868’di. İnsanlar etiketleri takip ederler. Saat etiketiyle paylaşımda bulunulduğunda, kendi hesabında o gönderiyi görme imkanına sahip olur
İnsanlar ilgi duydukları alandaki paylaşımlardan anında haberdar olmak adına hashtagleri takip ederler. Sadece #saat olarak genel takip yerine aşağıdaki gibi ilgili konu etiketlerini de takibe alır.
#kolsaati
#erkekkolsaati
#saatkombini
#saatseti
#aksesuar
#saatmodelleri
#saatkombinleri
#kolsaatleri
#ciftsaatleri
Eğer saat satmayı planlıyorsan, paylaşımlarında bu etiketlere yer verebilirsin. Böylece doğru kişilerin gönderilerini görmesini sağlarsın.
Gönderi sayısına baktığında 7 milyon gönderinin olduğunu görüyoruz. Yani çok fazla insan o etiketi takibe almış olabilir. O zaman ben oraya “su pompası” paylaşımında bulunursam bir çok insana ulaşırım. Yapabileceğin en büyük hata konu ile ilgili olmayan paylaşımları alakasız etiketlerde yapmaktır. İnsanların tepkisini çekersin ve seni “Bu konu etiketi için gösterme” diyerek devre dışı bırakabilirler.
Aynı konu etiketine ardı adına gönderimlerde bulunmak da rahatsız edici olacaktır. “Pasif” kalmadan “Aktif” olabilirsin.
Rakip analizi yaparak ürünlerine yönelik doğru etiketleri bulabilirsin. Temel amaç, konuyla ilgili kullanıcılara ulaşmaktır. Birebir ilgi alanında olmasa bile çağrışım yapabilecek, insanların ilgisini çekebilecek benzer hashtagleri de gönderine ekleyebilirsin.
Rakiplerinin neler yaptığını incelemek, onları yakalamak ve önlerine geçmek açısından sana yol gösterir.
İnternet’te kontrol “bot” denen yazılımlar sayesinde sağlanır. Dünya’nın önde gelen en büyük arama motoru Google; kullanıcılarına en iyi sonuçları göstermek adına yüzlerce algoritma geliştirmiştir. Onun himayesindeki instagram’ın başı boş bırakılacağını düşünemeyiz. İnstagram Topluluk Kuralları sayfasına göre yönetilir ve SPAM bildiriler kesinlikle kabul edilmez.
Bot’ları teknik olarak memnun ederken insanlara hitap etmeyi hedefin olarak belirlemelisin. “Nicelik” yerine “Niteliğe” önem vererek, takipçi sayını artırır ve ürün satmak adına doğru adımları atarsın.
Şu ana kadar güzel bilgiler paylaştığımı düşünüyorum. Bundan sonrasında ise sana yol gösterecek bir kılavuzdan bahsedeceğim. Eğer butik açarak instagramda satış yapmak istiyorsan Butik Gelir Eğitim Seti tam sana göre.
Yukarıda bahsettiğim konular benim amatör tecrübelerime ve araştırmalarıma dayanarak kaleme aldığım konulardır. Butik Gelir Kitabı ise Mustafa Koca‘nın 10 yıllık instagram butik tecrübesini aktardığı kaynaktır.
Bi’şey tavsiye ederken arkasının dolu olmasını istiyorum, araştırmalarımda son derece titiz davranıp doğru bilgileri paylaşıyorum. “instagramdan nasıl para kazanılır?”, “instagramda para kazanmak”, “instagramda ürün satmak”, “instagramda ürün satmak için kaç takipçi gerekir?” şeklindeki sorulara cevap aradım.
Bulduğum makaleler ve bilgiler başlangıç aşamasında beni tatmin etti. Ama konu kritik sorulara geldiğinde hepsinin havada kaldığını gördüm. Araştırmayı derinleştirdim ve “Butik Gelir Kitabı” adında yayını buldum.
Az öncede belirttiğim gibi bu yazının içinde okudukların genel olarak belirlenen giriş bilgilerinden oluşuyor. Yani herhangi bir deneyime sahip birinin paylaştığı bilgiler değil. Halbu ki senin ihtiyacın olan şey; instagramda başarılı satışlar yapan birisinin tavsiyeleridir. Örnek mi istiyorsun… Tamam..
Mesela tedarikçi ile iletişime nasıl geçeceksin? XML dosyalarla aldığın ürün ve fiyat bilgilerini nasıl takip edeceksin? Mehmet Koca kitabının girişinde verdiği bilgi ile hiç düşünmediğim alanlarda beni aydınlattı.
2018 Ağustos ayında 1 gecede dolar 5.8 TL’den , 6.4 TL’ye fırlamıştı. Dolar üzerinden satılan ürünlerin fiyat güncellemesi yapılmadığı için butik üzerinde tanıtımını yapıp e-ticaret sitesi üzerinden verilen siparişlerde ciddi zarar etmiş. Zararı engellemek adına müşterileri arayarak “ürün yok” bilgisi verilse de, satılanlar maddi olarak zarara yol açarken “ürün yok” denen müşterilerde de güven kaybına sebep olmuş.
İşte bu ve bunun gibi yaşanmış örneklerden yola çıkarak “instagramdan nasıl para kazanılır?”, “doğru taktikler nelerdir?” sorularına cevap verilmiş.
Butik Gelir Eğitim Seti daha çok instagramı hedef alırken, Drop Gelir Eğitim Seti ise online platformlara (n11, gittigidiyor, hepsiburada) yönelik olarak hazırlanmış. DropGelir E-ticaret eğitim setinin detayları burada.
Eğer instagramdan para kazanmak istiyorsan Butik Gelir Eğitim setini okumanı kesinlikle tavsiye ederim. Kitabın resmi sayfasına buradan ulaşabilirsin.
Ben diyeceğimi dedim… Sen de bi’şey demek istersen çekinme ve yorum bırak. İstersen siteme üye ol, kendi adınla makalelerini yayınlamaya başla.
Daha önce dediğim Bi’şeyler
Google reCAPTCHA - "Ben Robot Değilim" Web sitelerini kötü amaçlı yazılım, dolandırıcılık, bilgi çalma vb.…
Meze siparişi vererek, ev konforunda İstanbul'un kalabalığından uzak keyif yapmak isteyenleri anlıyorum. Peki, nelere dikkat…
"E-ticaret yapmak için gerekenler nelerdir?" Şirket kurmak gerekir mi? E-ticaret hakkında tüm merak edilenleri sizin…
Aldatan erkek nasıl davranır? Aldatıldığından şüphe eden kadının aklında gelen ilk sorudur. Sonra; "Neden aldattı?,…
Bonynin Yolu köpek eğitim kitabı kimler için hazırlanmış? İçinde ne tür bilgiler var ve gerçekten…