Güncel

Meze Siparişi – Eve Sipariş Verirken Dikkat!

Meze siparişi vererek, ev konforunda İstanbul’un kalabalığından uzak keyif yapmak isteyenleri anlıyorum. Peki, nelere dikkat edeceğiz?

Türkiye’de online platformların kurulmasıyla eve sipariş hız kazandı. Geleneksel tutum sergileyenler, telefonla siparişi tercih etse de; Online Sipariş yüzdesel olarak ilk sırada yer alıyor. Yemek Sepeti, Getir Yemek gibi platformlar “mezem eve gelsin” diyenlerle, hizmet veren firmaları buluşturuyor.

“Yazının hepsini okuyacak vaktim yok; Güvenilir, lezzetli, hızlı ve zamanında teslimat yapan kim var onu söyler misin?” derseniz. Aşağıda ArtıBir Meze’yi tavsiye edebilirim. İstanbul Anadolu Yakasında online meze siparişlerinizi gönül rahatlığıyla verebilirsiniz. Bugün itibariyle hız, servis ve lezzet puanlarının ortalaması (9,5). Aşağıdaki linki tıklayarak hemen sipariş verebilirsiniz.

Konumuza dönecek olursak. İşletme sahiplerinin ise “zoraki memnuniyet” duyduklarını söyleyebilirim, detaylarına yazının sonunda değindim. “Zoraki memnuniyet” işletme sahiplerini kendi satış platformlarını kurmaya itiyor. Günün sonunda; “eve meze siparişi” olarak arama yapıldığında karşımıza iki  sonuç çıkıyor.

  • Online Platformlar
  • İşletmelerin kendi web siteleri (online sipariş siteleri)

Ve doğal olarak bizlerin kafası karışıp, aklımıza şu sorular takılıyor.

  • Hangisinden sipariş vermek daha güvenli?
  • İşletmeden sipariş verirken nasıl güveneceğim?
  • Fiyatlar arasında fark var mı?
  • İşletmeler paket servislerde hangisine özen gösteriyor?
  • Teslimat süreleri arasında fark var mı?

Ben konuyu tüm yemek sektöründe değil de “Meze” özelinde değerlendirerek örneklendirmek istedim.

Meze Siparişi Verirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Tüm online siparişlerde dikkat edilmesi gereken temel konular olduğu gibi, meze siparişi verirken dikkat edilmesi gerekenler var. Bunu da 2 ana başlık altında toplayabiliriz.

1 – İlk Meze Siparişi Verirken

2- İkinci Meze Siparişi Vermeden Önce

Farklı başlıklarda ele aldım çünkü; her iki durumda da dikkat edilmesi gereken noktalar birbirinden farklılık gösteriyor. Bazı kriterleri denemeden değerlendirmek mümkün olamıyor. Ancak tecrübe ederek sonuca varılabiliyor. Önemli olan tecrübe ederek öğrenileceklerin “maddi – manevi zarar” vermeyen cinsten olmasına dikkat etmektir.

1 – İlk Online Meze Siparişi

İntenet’te online meze siparişi vermek üzere arama yaptığınızı varsayalım. Büyük platformlar dışında farklı sitelerle karşılaşabilirsiniz. Sipariş verirken nelere dikkat etmek gerekir.

Site güvenliği

İlk olarak sitenin güvenli olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Adres çubuğunun yanından kilit simgesini görüyor olmanız gerekir. SSL (Secure Sockets Layer – Güvenli Yuva Katmanı) olarak adlandırılan bu teknoloji, sitede online olarak alışveriş yaparken bilgilerinizin çalınmasını engeller. Güvenliği daha da artırılmış SSL sertifikaları Green (Yeşil) EV SSL olarak adlandırılır. Bu tür sitelerde adres çubuğunun solundaki kilit simgesinin yanında firma ismi tam olarak yazar. Firma EV SSL almak için istenen tüm resmi belgeleri kurumlara sunmak ve onaylatmak zorundadır.

Siteyi genel olarak inceleyin. İletişim bilgileri mevcut mu? Açık adres belirtilmiş mi? İletişim bölümünde firmanın adresi harita üzerinde gösterilmiş mi? Telefon numarası var mı?

İşletme Kontrolü 

İşletmeyi halihazırda var olan platformlardan kontrol edebilirsiniz. Günümüzde pek çok firma hem platformlar üzerinden hem de kendi siteleri üzerinden satış yapıyorlar. İşletmeyi platform üzerinde bularak müşteri memnuniyeti vb. gibi puanları kontrol edebilirsiniz. Elde ettiğiniz bilgiler ışığında genel olarak fikir edinmiş olursunuz. En azından işletmenin varlığı ve güvenliği konusunda temel bilgiye sahip olursunuz.

“Platforma gireceksem, neden işletme sitesinden sipariş vereyim?”.  Evet gayet makul ver mantıklı bir soru. Hazır girmişken sipariş verilip devam edilebilir. Ancak; işletmenin kendi sitesindeki fiyatı ile platformdaki fiyatı farklılık gösterebiliyor. Platform tarafından alınan yüksek komisyonun bir kısmını indirim olarak kendi sitesine yansıtabiliyor. Örneğin;

Platformda;

  • Şakşuka: 25 TL
  • Girit Ezmesi: 25 TL
  • Çerkez Tavuğu: 30 TL
  • Muammara: 25 TL
  • Zeytinyağlı Kereviz: 25 TL

Toplam: 130 TL

İşletme sitesinde;

  • Şakşuka: 22 TL
  • Girit Ezmesi: 22 TL
  • Çerkez Tavuğu: 26 TL
  • Muammara: 22 TL
  • Zeytinyağlı Kereviz: 22 TL

Toplam: 114 TL

Görüldüğü üzere bir meze özelinde 2-3 TL indirim çok gözükmezken, 5 meze toplamında sepette 16 TL (yaklaşık %12) indirim fena sayılmaz.

Meze bazında fiyat farklılıkları olabileceği gibi sepette %20 indirim gibi avantajlar sağlayabiliyorlar. Sonuçta baktığımızda platforma %30 vermek yerine müşterinin cebinde kalan para ve işletmenin elde ettiği fazladan %10 kazanç karşımıza çıkıyor.

Fiyat Politikası

Üretim maliyetlerinin hemen hemen benzer olduğunu düşünürsek meze fiyatlarının da birbirine yakın olması gerekir. Meze fiyatlarını farklılaştıran unsurlar;

  • Kullanılan malzeme: Malzeme yemeklerin temel unsurudur. Kalitesiz ve ucuz malzeme kullanan firmaların maliyetleri düşük olacaktır. Dolayısı ile ürün fiyatını diplere çekebilirler. Ama “eve meze siparişi” ulaştığında hayaller ve gerçekler arasındaki farklar ortaya çıkar. Benzer işletmeler arasında fiyat kontrolü yaparak temel düzeyde fikir sahibi olunabilir. Pahalı olan kalitelidir, ucuz olan kalitesizdir anlamı çıkmamakla birlikte ortalamaya yakın fiyatlar aydınlatıcı olabilir.
  • Kapaklı Kavanoz (Emniyet Şeritli): Siteyi incelerken ürünlerin size nasıl ulaşacağını öğrenebilirsiniz. Plastik kaplar içinde paket servisi yapan işletme ile emniyet şeritli cam kavanozlarla paket servis yapan işletme arasında fiyat farkı olacaktır. “Cam kavanoza mı para ödedik” düşüncesi gelen meze beğenilmediğinde ortaya çıkar. Onu da “İkinci meze siparişi öncesi” bölümünde ele aldım.
  • Kurye – Filo: Meze fiyatını etkileyen diğer etken “Kurye” etkisidir. İşletmenin paket serviste kullandığı kuryeler kendisine aitse maliyet yükselirken teslimat kalitesi iyileşir. Kimi işletmeler ortak kuryeleri kullanırken kimi işletmeler kargo (trendyol, hepsiburada vb üzerinden satış yapanlar) aracılığıyla gönderim yaparlar.

Önemli olan diğer bir noktada alışveriş yaptığınız sitede size sunulan hizmetleri değerlendirmektir. Meze siparişi verirken “Teslimat tarihi ve Saat aralığı” seçimlerinin olması inanılmaz bir avantajdır. İki gün sonrası için plan yaparak (davet, düğün, toplantı vb.) teslimat tarihini ve saatini site üzerinden seçebilirsiniz. İşletmenin sitesinde bu tür bir opsiyonun varlığı kurye ağına güvenmesiyle ortaya çıkabilir.

Site üzerinde yer alan yorumlara ve puanlamaya da göz atabilirsiniz.

2- İkinci Meze Siparişi Öncesi

İlk siparişinizi verdiniz ve meze siparişiniz size ulaştı. İkinci sipariş vermeden önce değerlendirmeniz gereken noktaları aşağıdaki gibi düşünebiliriz.

Sipariş Teslimatı

Siparişiniz size zamanında ulaştı mı? Ve gelen ürünlerle verdiğiniz sipariş aynı mı? Kapı çaldığında bir an önce gelmesini beklediğiniz ürünlerle gelen ürünler birbirinden farklı olduğunda gerçekten can sıkıcı olabiliyor.

Web sitesinden sipariş verirken teslimat tarihi opsiyonunun olması güzel bir avantaj. Planınıza göre evde olacağınız saati belirterek sipariş vermek ayrı bir rahatlık veriyor.

Kapıya gelen kuryeyi de incelemekte fayda olacaktır. İşletme kendisine ait bir kurye mi kullanıyor? Yoksa bu hizmeti dışarıdan mı alıyor anlamakta fayda var. Çünkü kurye ile ilgili sorunlarda muhatap bulmak gerçekten önemli.

Kısacası meze siparişinin teslimatında; Zamanlama, doğru taşıma (yoğurtlu meze beklerken ayran şeklinde gelmesi hoş olmuyor) ve doğru ürün teslimatı önem kazanıyor.

Lezzet

Arnavut Ciğeri, Humus, Fava, Zeytinyağlı Pilaki isim olarak aynı olabilir. Ama kullanılan malzeme ve aşçı farkı yaratan etkenlerdir. Aynı aşçıya farklı oranlarda malzeme verirseniz aynı kalitede iki meze çıkarmasını bekleyemezsiniz. Bu durumda damak tadı ve ekşiyen mide zaten size sinyal verecektir.

Yemek sektörünün içine girildiğinde görüntüleri birebir aynı mezeler görmek mümkün. Lezzetler ve bekledikten sonraki görüntüler ise hemen ayırt edilebilir. Kullanılan malzeme gerçekten çok önemli. Zeytinyağı, ciğer, nohut gibi ürünlerin farklı kalitelerinin mevcut olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda miktarı artırmak adına gerçek ürün yerine farklı ürünlerde kullanılabiliyor. Bu da işletmenin ucuz ürünle daha fazla para kazanmak isteğinden kaynaklanıyor. Lezzeti doğru değerlendirmek bir sonraki online meze siparişinde etken olacaktır.

Hijyen

Verdiğiniz siparişin doğru şekilde paketlenmiş olması son derece önemlidir. Ağzı kolay açılan plastik kaplara yolda ne olduğunu tam olarak bilemezsiniz. Motorun arkasında yanlışlıkla açılmış ve kurye tarafından etrafı silinerek tekrar kapatılmış olabilir. Ya da motorun taşıma kutusu ile temas etmiş olabilir.

Ama emniyet şeridi vb. gibi yöntemler mutfaktan çıkar çıkmaz kapatılmış paketlerin açılıp açılmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Mezeye Bakış

Meze siparişi genellikle rakı meze siparişi ile ilişkilendirilir. Herkesin zevki farklıdır tabi saygı duymak lazım.

Rıdvan abi, akşama rakının yanına: “Şakşuka, Haydari, Çerkez Tavuğu, Atom, Fava” vb. rakı mezesi gözüyle bakar.

Sevim abla ise akşam gelecek olan misafirin önüne zeytinyağlı tabaklar koymak ister.

Ya da Pınar hanım yaptığı rejime uymak adına öğlen zeytinyağlı fasulye tercih eder.

Sebep her ne olursa olsun; Lezzetli, katkısız, kaliteli ve hijyenik meze tercihtir.

İşletmeler Neden Kendi Sitelerini Kurarlar?

Yazımın başında değindiğim “Zoraki Memnuniyet” konusuna açıklık getirmek istiyorum.

İstanbul’un herhangi bir semtinde çok güzel mezeler yapan dükkan ya da imalathaneniz olduğunu varsayın. Ekonomik nedenlerle cadde üstünde değilsiniz. Dolayısı ile yaptığınız güzelim, lezzetli mezeleri kısıtlı sayıda insana ulaştırabiliyorsunuz.

Web sitesi kurarak, reklam vermek istediğinizde; “meze siparişi istanbul” gibi bir kelimenin tıklama maliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu görüyorsunuz. Aslında tam bir paradoks içine girilmiş oluyor. Satış yapmak reklam vermeye, reklam vermek de satış yaparak kazanç elde etmeye bağlı.

Platformlar burada devreye giriyor. Yaptıkları yoğun çalışmalar ve verdikleri yüksek bütçeli reklamlar sayesinde tanınır hale gelen platformlar müşteri bulmayı, satış yapmayı mümkün hale getiriyor. Yayınladıkları reklamlar sitelerinin ilk sıralarda yer almasını sağlarken, telefon uygulamaları ve bilinirlik insanları otomatik olarak platformlara yönlendiriyor. Tabi ki burada “Güvenli Alışveriş”, “Muhatap Bulma”, “İtiraz Etme Hakkı”, “İşletmeyi Değerlendirme” gibi avantajlar müşterinin kendisini güvende hissetmesini sağlıyor.

Cadde üzerinde dolabı olmayan mezecimiz de platforma üye olarak paket servisi ulaştırabileceği bölgelere satış yapma imkanı kazanıyor. Müşteri – Platform ve İşletme memnun; Müşteri mezesine, işletme ve platform da kazanca kavuşmuş oldu.

Peki her şey güzelse; “İşletme neden kendi sitesini kurmayı tercih eder?”. Cevabı oldukça basit;

Platformun aldığı yüksek komisyon oranlarından kurtulmak için. Aslına bakarsanız,  işletme platformdan tamamen çıkmak istemiyor. Satışlarının belirli bir kısmını; kendi sitesi (online sipariş), telefonla sipariş, gel-al gibi yöntemlere kaydırmak istiyor. Çünkü platformlar %30 – %35 gibi komisyon oranlarıyla çalışıyor (oranlarda hata varsa düzeltmek isterseniz yorum bırakabilirsiniz).

%30 – %35 komisyon oranı işletme karlılığını oldukça düşürüyor. Öte yandan platform olmasa, işletme satış yapma imkanı bulamayacak. Bu nedenle belirli bir aşamaya gelene kadar platformdan satış yapan işletme daha sonra platformdan çıkmadan kendi sitesi üzerinden de satış yapmaya başlıyor.

Paket servisi temin etmek için gereken kurye masrafı, imalat giderleri ve vergi kalemler düşünüldüğünde %30 – %35 rakamları işletmeyi zorlayan rakamlardır. Platformların sağladığı müşteri potansiyeli de asla küçümsenemez. Kazan – kazan mantığında işletmeye ters gelen noktalar; komisyon oranının yüksek olması ve kazançların vadeli olarak işletmeye ödenmesi. Platform satışlardan elde edilen geliri belirli bir süre (15-45 gün) elinde tutarak sonra ödeme yapıyor. Ödemeyi erken almak isteyen işletme sahibi fazladan kesinti yapılmasına razı oluyor.

Açıkçası işin bu kısmı online olarak satış yapmak isteyen işletmeleri ilgilendiriyordu. Ama merak duyanlar için belirtmek istedim. Online olarak satışa nasıl başlarım konusu hakkında daha fazla bilgi isterseniz lütfen yorum bırakın, ayrı bir yazı kaleme alabilirim. “Meze Siparişi” konusunda müşteri olarak yer alıyorsanız bu bölümü değil de; “Eve meze siparişi verirken nelere dikkat etmek gerekir?” bölümünü okumanız daha anlamlı olacaktır.

Arti Bir Meze (+1 Meze)

Daha önce +1 Burger ve +1 Cafe hakkında yazılar yazmıştım. Hizmet kalitesini beğendiğim işletmelere blogumda yer vermeye çalışıyorum. +1 Meze, +1 Grup içinde önemli bir yere sahip. Butik mezecilik olarak adlandırabileceğimiz yapının fiyatları verdiği hizmete ve sunduğu kaliteye göre değerlendirdiğimizde oldukça makul gözüküyor.

 

Photo by Louis Hansel on Unsplash

+1 Meze Avantajları

  • +1 Meze ürünlerini emniyet şeridi ile korunan cam kavanozlarda gönderiyor. Hijyen, ürünün korunması, güvenlik açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu cam kavanozlar, plastik kaplar gibi çöğe atılmıyor. Daha sonrasında saklama kabı olarak kullanılabiliyor. Ömrünü tamamladığında geri dönüşüme büyük katkı sağlıyor. Plastik kullanımından kaçınarak karbon ayak izimizi azaltmış oluyoruz.
  • Lezzet açısından bakıldığında “meze siparişi” verirken pişman olunacağını sanmıyorum. Elbette herkesin damak tadı farklılık gösterebilir. Kullanılan ürünlerin kalitesi yüksek olduğundan damak tadı açısından hiç bir sorun yaşanmaz. Tuz, sarımsak vb. gibi etkiler çoğunluk göz önüne alınarak eklenmek zorunda.
  • +1 meze kendi kurye filosunu kullanıyor ve araç takip sistemleri ile sürekli kontrol ediliyor.
  • Hazırlanan reçete birebir şef tarafından uygulandığı ve şube anlayışı olmadığı için +1 meze lezzeti hep aynı kalıyor. İleride şube açılması durumunda merkezi üretimle tüm şubelere aynı reçetenin kullanılacağını söylüyorlar.

Kısacası; +1 meze istanbul online meze sipariş verirken ilk sırada düşünmeniz gereken işletme olarak karşımıza çıkıyor. Sizde deneyebilir ve yorumlarını buradan herkesle paylaşabilirsiniz.

Ben diyeceğimi dedim… Sen de bi’şey demek istersen çekinme ve yorum bırak. İstersen siteme üye ol, kendi adınla makalelerini yayınlamaya başla.

Daha önce dediğim Bi’şeyler

Sibel Kostarakis

Üniversiteden sonra sosyal medya uzmanlığı yaptım. Araştırmak ve öğrendiklerimi paylaşmak hoşuma gidiyor. Blogumda araştırmacı / yazar olarak makale yazıyorum.

Recent Posts

Google reCAPTCHA v2-v3 – Ben Robot Değilim Ekleme

Google reCAPTCHA - "Ben Robot Değilim" Web sitelerini kötü amaçlı yazılım, dolandırıcılık, bilgi çalma vb.…

3 yıl ago

E-Ticaret Yapmak İçin Gerekenler Nelerdir?

"E-ticaret yapmak için gerekenler nelerdir?" Şirket kurmak gerekir mi? E-ticaret hakkında tüm merak edilenleri sizin…

4 yıl ago

Aldatan Erkek Nasıl Davranır? – Nasıl Yakalanır?

Aldatan erkek nasıl davranır? Aldatıldığından şüphe eden kadının aklında gelen ilk sorudur. Sonra; "Neden aldattı?,…

4 yıl ago

Bonynin Yolu PDF – Köpek Eğitim Kitabı

Bonynin Yolu köpek eğitim kitabı kimler için hazırlanmış? İçinde ne tür bilgiler var ve gerçekten…

4 yıl ago

Meteor Yağmuru Saat Kaçta – 12 -13 Ağustos 2020 – Perseid

Perseid meteor yağmuru (12-13 Ağustos) Türkiye'den izlemek için en uygun saat hangisi? Meteor yağmuru saat…

4 yıl ago