Konu yavru kedi mama tavsiyesi olunca her kafadan bir ses çıkıyor. Yavru kedi süt tozumu? Uygun fiyat mı? Kalite mi? Pro mu?
Merak etme yazıyı sonuna kadar okuduğunda yavru kedi mamaları hakkında her şeyi öğrenmiş olacak ve çok daha rahat karar vereceksin.
Oturduğum sitede sahipsiz ve öksüz 4 tane yavru kedi ortaya çıktı. Sitedeki duyarlı insanlar sayesinde onlara bir yer yapıldı ve bakımları üstlenildi. Site yönetimi de karar alarak kedilerin masraflarını karşılamaya karar verdi. Dolayısı ile işin içine çok fazla insan girmiş oldu. Her kafadan da bir ses çıkması kaçınılmaz oldu.
Üşenmedim oturup araştırdım, yavru kedi bakımı konusunda tecrübeli arkadaşlarla konuştum. Her ne kadar pazarlama politikası olabileceği şüphelerim de olsa veterinerlere danıştım ve sonucunda yavru kedi mama tavsiyesi olarak bu yazı çıktı.
Yeni doğan olarak adlandıracağımız yavru kediler, ilk doğduklarında 85-110 gram arasında olurlar. 10-12 hafta sonra katı mamalar yemeye hazır yaklaşık 2 kilo ağırlığında bir kediniz olur.
Sonraki 4 ay boyunca hızlıca gelişmeye ve büyümeye başlayacaktır. Büyüme ve gelişim 11-12 aylık yetişkin boyutuna ulaşıncaya kadar devam eder ve sonra yavaşlayarak durur.
Yeni doğan kedi yavruları 4 haftalıkken katı gıdaları tatmaya başlayabilir. Ancak genellikle 6 haftalık olana kadar tamamen kuru mamalarla beslenemez. Bu dönemde süt tozu ve yaş mamalar devrede olur.
Yavru kediler katı mamaya geçtikten sonra tüm ihtiyaçlarını karşılayacak mamaya ihtiyaç duyar. Kalp damar sağlığı, bağışıklık sistemi, derisinin ve tüylerinin sağlıklı olması için yüksek kaliteli yiyecekler tüketmelidir. Omega yağ asitleri ve protein açısından zengin besinler kedinin sağlığı açısından önemlidir.
İşin bu kısmı onu ilgilendirirken, kaliteli ve uygun fiyatlı yavru kedi maması aramak ve bulmak da seni ilgilendirir. Piyasada onlarca marka en kalitesinin kendi ürünleri olduğunu iddia ederken seçim yapmak işkence haline gelebilir.
Bende yavru kedi mama tavsiyesi vermek için sağlam bir araştırma yaptım. En iyi yavru kedi mamalarına baktım. Seçimini yapmadan önce araştırmaya devam edebilirsin. Elde ettiğin sonuçları buradan bizimle paylaşman senin gibi arayış içinde olanlara yardımcı olacaktır.
Royal Canin
Royal Canin Bebek ve Anne (yeni doğum yapmış) mama.
Genel Görüş
3-4 haftalık yavru kediler yavaş yavaş katı gıdaya geçerler. Yavruluktan gençliğe adım atan kedilerin beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için özel karşımla hazırlanmıştır. Bağışıklık sistemini güçlendiren protein, karbonhidrat ve yap karışımına sahiptir. Lezzet açısından da yavru kediler bayıla bayıla yerler.
Fiyat & Kalite
Pro sınıfndaki mama grubuna girer. Fiyat açısından diğerlerine nazaran pahalıdır ama kalitesine değer.
Doğadaki tüm memeliler ilk besinlerini anne sütünden alırlar. Anne sütü yavruyu dünyanın zorlu koşullarına hazırlarken aynı zamanda doğum sonrası süreçte hastalıklardan da korur.
Yavru kedilerin ilk 6 hafta kesinlikle anne sütüyle beslenmesi gerekir. Bu 6 haftalık dönemde anne sütüyle beslenen yavrunun gelişimi sağlıklı olacak ve ilerleyen yaşlarında kuvvetli yapıya sahip olacaktır.
Kısacası; bağışıklık sisteminin güçlenmesi, gelişiminin tamamlanması için anne sütü şarttır.
Ancak doğan her yavru annesiyle beraber büyüyecek kadar şanslı olamıyor maalesef. Yavru kedi mamaları; Annesinin ölmesi ya da terk etmesi sonucu öksüz kalan yavru kedilerin imdadına yetişiyor. Çünkü yavru bir kediyle yetişkin bir kedinin besin ihtiyaçları farklılık göstermektedir.
Ben ezbere iş yapmayı sevmiyorum. Bir konu hakkında karar vereceksem mantık süzgecimden geçiriyorum. Senin de aynısını yapmanı tavsiye ederim. Yavru kedinin neye ihtiyacı olduğunu bilirsek, yavru kedi mama seçiminde neleri göz önüne alacağımızı biliriz.
Önce ne aradığınızı iyi bilmeniz gerekiyor. Eğer bahsettiğimiz yavru 6 haftalık ve daha küçükse (4 haftalık, 3 haftalık vb.) o zaman süt tozu arıyoruz demektir.
Her ne kadar pahalı olursa olsun, kim ne kadar kaliteli olduğunu iddia ederse etsin. Hiç bir kedi maması ya da süt tozu anne sütünün yerine geçemez. Neden mi?
Doğumun hemen ardından geçen 24 saat içinde anne sütü içinde “kolostrum” denen madde bulunur. Kolostrum; bağışıklık sistemini güçlendiren antikorları ve proteinleri barındıran özel bir maddedir. Doğum sonrası annesini emen yavru kedi koruma altına alınmış olur.
Annesinden ayrılmak zorunda kalan 6 haftalıktan küçük yavruların çiğneme, ısırma, koparma gibi yetenekleri gelişmemiştir. Dolayısı ile rahatlıkla tüketip, sindirebileceği mama olarak karşımızı Süt Tozu çıkmaktadır.
Yavru kediler günde 2 kez (sabah ve akşam) anne sütüyle beslendiklerinde yeterli gelmektedir. Ancak süt tozu ile beslenirken oranlar değişmektedir.
Kilogram başına 50 mililitre genel kabul görmüş orandır. Yani 500 gram bir yavru içinde 25 mililitre, 250 gram bir yavru için 12-13 mililitre, 100-150 gram bir yavru için ise 5-6 mililitre kabul edilebilir.
Bu oranlarda hazırlanan süt tozu günde 4 defa ( yaklaşık 6 saatte bir) yavruya biberon ya da iğnesi çıkarılmış enjektör yardımıyla ağızdan verilebilir. (Bu kısma maalesef açıklama yazmak zorunda kaldım, nedenini sormayın 🙂 ).
Kedilere inek sütü verilmeli mi? Sorusunun cevabını dikkat dağıtmamak için şimdi vermiyorum. Yazının devamında okuyabilirsin.
Az önce söylediğim gibi kedi yavruları 6 haftalık olana kadar anne sütüyle beslenirler. Anne sütünden mahrum kalan yavrular ise bu dönemi su ile karıştırılarak verilen süt tozu ile geçirmektedirler.
Peki bu dönem ne kadar sürecek? Kaç aylık olana kadar süt tozu verilecek?
Verilen süt tozunun içeriğindeki besin değerleri kedi büyüdükçe yetersiz kalmaya başlayacaktır. Başlangıçta gelişimi ve bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olan süt tozu yetmeyecektir.
6 hafta boyunca süt tozu kullanımı yetersiz görülmektedir. Bu nedenle 4-8 hafta arasında kuru mamalara geçiş yapılmaya başlanabilir. İşte tam da bu noktada sindirim sistemine dost, gelişime destek yavru kedi mama tavsiye edilmektedir.
Yavru kediler için özel olarak üretilen mamalar kedinin sağlıklı ve dengeli şekilde gelişimine destek olmaktadır.
Şu ana kadar öğrendiklerimizi kısaca tekrarlayalım;
Yavru kedi mama tavsiyesinde karşımızda şu kriterler çıkıyor.
Sağlık açısından bakarsak tüy dökmesi, sindirimi, içeriği gündeme geliyor. Bunlarda doğrudan kaliteyle alakalı. Kalite ise doğrudan fiyatla değil aracı kurumların kazançlarıyla ilgili.
Yavru kedi mamalarının tüy dökmesi olayı sıklıkla karşılaşılan bir sorun olarak gözüküyor. Veterinerle konuştuğumda mamaların tüy dökmesinin sadece yavru kedilerle ilgili olmadığını öğrendim. Yetişkin kediler, yavru ya da yetişkin köpeklerde de karşılaşılan bir durum olduğunu öğrendim.
Özellikle alışılan mama değiştiğinde kedilerde tüy dökülmesi görülebiliyor. Bu nedenle mamaya karar verip, aynı mamaya sadık kalmak daha doğru bir yaklaşım gibi duruyor.
Çocukluğumuzdan beri kedi gördüğümüzde hemen elimize bir kap süt alıp yanına koşarız. Ancak kedilerin inek sütünde bulunan laktozu sindirmeye yetecek miktarda enzime sahip olmadığını öğrendiğimde çocukluktan çıkalı çok olmuştu.
İnek sütü kedilere faydalı değil. Hatta sindirim zorluğu sebebiyle zararlı olduğunu bile söyleyebiliriz. İshal gibi rahatsızlıklara sebep olduğu bilinmektedir.
Ben diyeceğimi dedim… Sen de bi’şey demek istersen çekinme ve yorum bırak. İstersen siteme üye ol, kendi adınla makalelerini yayınlamaya başla.
Daha önce dediğim Bi’şeyler
Google reCAPTCHA - "Ben Robot Değilim" Web sitelerini kötü amaçlı yazılım, dolandırıcılık, bilgi çalma vb.…
Meze siparişi vererek, ev konforunda İstanbul'un kalabalığından uzak keyif yapmak isteyenleri anlıyorum. Peki, nelere dikkat…
"E-ticaret yapmak için gerekenler nelerdir?" Şirket kurmak gerekir mi? E-ticaret hakkında tüm merak edilenleri sizin…
Aldatan erkek nasıl davranır? Aldatıldığından şüphe eden kadının aklında gelen ilk sorudur. Sonra; "Neden aldattı?,…
Bonynin Yolu köpek eğitim kitabı kimler için hazırlanmış? İçinde ne tür bilgiler var ve gerçekten…