Alerjinin sadece insan hayatını olumsuz etkilediğini düşünenler, köpeklerde gıda alerjisi ile karşılaştıklarında ne yapacaklarını bilemiyorlar.

Yaşam döngüsü içinde farklı dönemlerde farklı hastalıklar ön plana çıkarak canlı yaşamını etkiler ve hayatı tehdit eder. Yediğimiz gıdaların üretim tarzları, soluduğumuz hava nasıl çocuklarımızı ve bizleri etkiliyorsa aynı şekilde can dostlarımızı da etkiliyor.

Köpeklerde alerji oldukça yaygın bir rahatsızlıktır, köpeklerde gıda alerjisi ve özellikle protein alerjisi de yaygın olarak görülmektedir.

Köpeklerde Alerji Nedir?

Köpek ve alerji kelimeleri yan yana geldiğinde, genellikle köpek tüylerine karşı alerjisi olan insanlar akla geliyor. Kedi ve köpek tüylerine olan alerji geçmişten beri olmasına karşın, yeni neslin yetiştiği çevre koşulları köpek alerjisini yaygın hale getirmiştir. Köpek ve kedi tüylerine olan alerjiyi başka bir gün ele alırız. Ben bugün “Köpeklerde gıda alerjisi” üzerinde durmak istiyorum. Çünkü gerçekten çoğumuz köpeklerin besinlere karşı alerjik olabileceğini düşünmüyor ya da bilmiyoruz.

Alerjiyi kabaca; vücudun herhangi bir maddeyi tanımaması veya düşman olarak görmesi sonucu antikor üreterek onu yok etme çabası olarak tanımlayabiliriz. Tabi tanımadığı maddeyi yok etmeye çalışırken oldukça sıkıntılı semptomlar (belirtiler) ortaya çıkmaktadır.

Köpeklerde alerji de tıpkı insanlarda olduğu gibi gerçekleşmektedir. Vücut bir maddeyi düşman sanarak savaş açar. Vücuda giren ve düşman olarak görülen madde gıda ise, ortaya çıkan soruna gıda alerjisi denir.

köpeklerde gıda alerjisi

Köpeklerde en sık görülen gıda alerjisi

Köpeklerde Gıda Alerjisi Belirtileri

Sıradan belirtiler gıda alerjisi belirtisi olabilir. Sıradan oldukları için dışarıdan bakılarak farklı algılanır ve sorunun teşhisi gecikebilir. Bu nedenle köpeğinde sürekli olarak tekrarlayan ve anlam veremediğin semptomlar varsa veterinerine danışman doğru olacaktır.

Köpekler bir besin türüne ya da aynı besin türünün türevlerine alerjik reaksiyon gösterebilirler. Dışarıdan bakıldığında görülebilen belirtiler olduğu gibi bağırsak, mide gibi iç organlarda da tahribat yapabilir.

Genel olarak köpeklerde gıdalara karşı alerji reaksiyonu olarak ilk sırada kusma ve deri üzerinde kaşıntı meydana gelir.

Hiç alakası yokmuş gibi gözüken belirtiler de gıda alerjisinin belirtileri olabilir. Kimi belirtiler insanlarda görülmezken, kimileri de birebir insanlarda görülen belirtilerle aynıdır.

Köpeklerde gıda alerjisi belirtilerini aşağıdaki gibi sayabiliriz;

  • Kaşıntı ve döküntü
  • Tüylerde sağlıksız görünüm
  • Tüyleri ve patilerini ısırma
  • Geçmeyen ve sürekli tekrarlayan kulak akıntısı / iltihabı

Belirtileri; insanlara benzeyen ve benzemeyen olarak ikiye ayırmıştım. Yukarıdakilerin benzemeyenler olduğunu takdir edersin. Şimdi bizlele benzerlik gösteren semptomlara bakalım.

  • Bulantı
  • Kusma
  • Gaz
  • Kaşıntı
  • Tekrarlayan ishal
  • Ciltte döküntü

Köpeklerde Gıda Alerjisi için Ne Yapılmalı?

Köpeğini düzenli olarak veterinere götürdüğünü düşünüyorum. Dolayısı ile semptomları fark eden veteriner gerekli uyarıları yapacaktır. Ancak rutin kontroller arasındaki zaman diliminde ortaya çıkan belirtiler için hemen veterinere baş vurmalısın.

Gıda alerjisinin tehlikeleri küçümsenmeyecek kadar önemlidir. Başlangıçta sadece ufak tefek kaşıntılar, kusma ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıksa da ilerleyen dönemlerde hayati tehlike arz etmeye başlayabilir.

Alerji seviyesi maruz kalınan alerjen ile doğru orantılıdır. Ne kadar çok alerjen (alerjiye sebep olan madde) ile temas edilmişse alerji seviyesi de o kadar yüksek olacaktır. Tedavi olarak; alerjen gıda tespit edilmeli ve  gıdanın verilmesi kesilmelidir.

Bu Gıdalara Dikkat!

Alerji oluşturabilecek maddelerin sayısı oldukça fazladır. Çevrendeki insanları ve çocukları düşün. Bence bir çırpıda gıda ya da diğer maddelere alerjisi olan en az 2-3 kişi sayabilirsin. Çikolata, fıstık, süt, deodorant, parfüm ve toz alerjisi olan arkadaşlarım hemen gözümün önüne geliyor.

Köpeklerde de çok farklı gıda türleri alerjiye sebebiyet verebilir. Tahıl ya da et türleri alerji oluşturabilir.  Ancak en sık alerjen gıdalar olarak aşağıdakileri sayabiliriz.

  • Yumurta
  • Tavuk
  • Sığır Eti
  • Balık
  • Mısır
  • Soya
  • Buğday
  • Kuzu Eti
  • Domuz ve Tavşan Eti

Köpeklerde Besin Alerjisi Ne Zaman Ortaya Çıkar

Alerjinin ortaya çıkması farklı zaman dilimlerinde olabilmektedir. 6 aylıkken kuzu etine alerjisi olmayan köpeğin 1 yaşına geldiğinde alerjik reaksiyon vermeye başlayabilir.

Alerji rahatsızlıklarının tam bir tedavisi yoktur, çözüm olarak alerjen maddeyi uzak tutmak yeterli görülmektedir.

Olayın temeline baktığımızda hazır mamalara geçişin gıda alerjisini tetiklediği söylenmektedir. Ancak bununla ilgili ne kanıt bulunmamaktadır. Öte yandan mamaların dengeli vitamin, yağ ve protein oranlarına göre hazırlandığını düşünürsek avantajlarını da yadsıyamayız.

Köpeklerde Gıda Alerjisi Tedavisi

Az öncede belirttiğim gibi alerjinin somut tedavisi yoktur. İlaçlar veya harici olarak uygulanan kremler alerjinin semptomlarını hafifleterek rahatlama sağlamaktadır. Örneğin; kaşınan bölgeye krem sürülerek kaşıntı hissi azaltılır. Köpeğinin kaşıntı hissi azalacağından o bölgeyi parçalarcasına kaşımayı bırakacak, enfeksiyon riskini azaltacak ve derinin kendisini onarmasına fırsat tanıyacaktır.

Köpeğimde gıda alerjisi var ne yapmalıyım? 

Tedavisi yoksa ne yapacağız? Aslında sorunun cevabı oldukça basit; Alerjen maddeyi uzak tut.

Alerjen gıdayı uzak tutmak için önce tespit etmek gerekiyor. Veterinerle birlikte yemek programı oluşturarak bunun üstesinden gelebilirsin. Köpeğinin alması gereken günlük besin ihtiyacı göz önüne alınarak liste hazırlanabilir.

Genellikle onun yeterli besini almasını sağlayan 2 tip gıda ile başlanır.

Örneğin ilk aşamada sadece içinde ne olduğundan emin olduğun tekli mamalar verilir. Veterinerler genellikle bu aşamada en az alerjen olduğunu bildikleri gıdalarla başlarlar. Hindi eti ve patatesten oluşan öğünler verilmeye başlanır. Gözlem sonucu 2-3 gün sonunda köpeğinde herhangi bir alerji belirtisi yoksa tek tek yeni gıdalar eklenmeye başlanır.

Yeni verilecek gıdaların miktarları düşük tutularak alerjiye karşı önlem alınmalıdır. Sonuçta ne kadar çok alerjen madde o kadar fazla alerji demek oluyor.

Bu şekilde devam edilerek köpeğinin yememesi gereken gıdalar tespit edilir. Uzak durulması gereken gıdalar tespit edildiğinde işler kolaylaşacaktır. Alerji durumuna göre ona bir yemek listesi oluşturabilir ve günlük olarak takip edebilirsin.

bonynin yolu pdf

Bony’nin Yolu PDF

Köpeklerde Alerji

İzole edeceğimiz gıdaları tespit ederken, ilk aşamada sadece hindi eti ve patates verdiğimizi düşünelim. Buna rağmen alerji düzelmiyorsa gıdalardan birini değiştirip tekrar deneyebiliriz.

Hangi gıdayı değiştirirsek değiştirelim alerji semptomlarını ortadan kaldıramıyorsak gıda dışındaki diğer alerjen maddelere de odaklanmamız gerekir.

Kulağa garip gelse de köpekler; polen, toz, deterjan, parfüm gibi maddelere karşı alerjik reaksiyon gösterebilirler.

Artık köpeğinin neden sürekli kaşındığını, takıntılı olarak kendisini yaladığını ya da patilerini kemirdiğini öğrendin. Ya da sebeplerinden birini tanımış bulunuyorsun.

Köpeklerde Gıda Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi ile ilgili temel bilgileri yukarıda vermiştim. Detayları merak edenler için tekrar toparlamak istiyorum.

Alerjen gıdayı tespit etmek

  • Veteriner tarafından tespit edilen gıda alerjisinin tedavisi alerjen gıdayı tespit etmekle başlar.
  • Veteriner kontrolünde, alerjik reaksiyona sebep olduğundan şüphelenilen besin gurubundan arındırılmış diyet hazırlanır.
  • Verilecek karara göre belirlenen diyet 6 – 12 hafta süresince uygulanabilir.
  • Semptomlar tamamen ortadan kalktığında şüphe edilen gıda tekrar verilir ve durum izlenir. Alerjik reaksiyon verip vermediğine akılır. Bu sayede şüphelenilen gıda elimine edilmiş olur. Bu tür diyet uygulamasına Eliminasyon Diyeti ya da Provakasyon Testi denir.
  • Köpeklerde gıda alerjisine yol açmayan hidrolize protein içeren köpek maması tavsiyesi veteriner tarafından verilir. Tavsiye edilen mamaların sindirimi kolaydır ve alerjik reaksiyon oluşturmasını engeller.

BARF Diyeti Nedir?

Dışarıdan alınacak ticari mamalar yerine evde uygulanabilecek diyet çeşidine Barf Diyeti denir. Yukarıdaki testler sırasında köpekte aşırı alerjik reaksiyon gözlemlenirse veteriner tarafından antihistaminik ilaçlar tavsiye edilebilir.

Köpeklerin doğal besin diyetine uygun olarak hazırlanmış olan “çiğ besin” ya da “kemik ve çiğ besin” gurubundan oluşan diyettir.

Barf diyeti; Köpeklerin ataları olan kurtların ve doğada vahşi ortamda yaşayan köpeklerin yeme alışkanlıklarını ev köpekleri ile buluşturmaktadır. Çiğ et, kemik, organlar, peynir, yoğurt vb. gıda türleri ya tamamen çiğ ya da hafif pişmiş olarak köpeğe verilir. Çiğ et ve diğer besinlerdeki bakterilerin hastalıklara yol açabileceğini düşünebiliriz. Önlem olarak çiğ gıdaları en az 3 gün boyunca dondurucuda saklamamız gerekir.

Biraz daha özen ve dikkatle onun daha sağlıklı ve mutlu olmasını sağlayabilirsin. Ancak atacağın her adımın veteriner tavsiyesi ile olmasına dikkat etmelisin.

Ben diyeceğimi dedim… Sen de bi’şey demek istersen çekinme ve yorum bırak. İstersen siteme üye ol, kendi adınla makalelerini yayınlamaya başla.

Daha önce dediğim Bi’şeyler