Köpek maması ne kadar verilmeli? Köpek maması nasıl seçilir? Köpeğinin mama ihtiyacı; yaşına, türüne ve egzersiz durumuna göre değişmektedir.
1 aylık olduğunda şu kadar, 3 ay olduğunda bu kadar, 1 yaşına girdikten sonra şu kadar gram mama vermelisin klişelerinden uzak durarak, köpeklerin beslenmesi hakkında detaylı bilgiler paylaşmayı düşünüyorum.
Neden işin kolayına kaçıp gramaj vermek istemediğimi hemen belirteyim.
Piyasada, dostlarımıza özel olarak hazırlanan onlarca kuru mama çeşidi var. Liste tavuklu, balıklı, sebzeli, kuzu etli vs. şeklinde uzayıp gidiyor. Hepsinin içeriğinde farklı mineraller, vitaminler ve protein kaynakları bulunuyor. Gramaj olarak kıyaslayarak mama vermek can dostun açısından sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir.
Köpek maması ne kadar verilmeli? sorusundan önce köpeklerin beslenme alışkanlıklarına, ihtiyaçlarına bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Edindiğimiz bilgilerden sonra mama seçimi ve porsiyon büyüklüklerine bakmak doğru olacaktır.
Kaç gram? Kaç bardak? ya da Kaç ölçü verilmeli? Şeklinde hızlı bir cevap arıyorsan maalesef yazı sana hitap etmeyecektir. Kendin, eşin, kızın, oğlun ya da diğer aile bireylerinin beslenmesinde gösterdiğin hassasiyeti köpeğinin beslenme düzenini kurarken de göstermen gerekiyor.
Özellikle son 20 yılda teknolojinin gelişmesi, araştırmaların hız kazanması, beslenme konusunda doğru bilenen yanlışları ortaya çıkarmıştır. İnsanlık olarak beslenme alışkanlıklarımızı neredeyse tamamen değiştirip, sağlıklı olarak gıda tüketimi yapmaya çalışıyoruz.
Benzer şekilde köpeklerin beslenme alışkanlıkları ve mama içerikleri de günden güne değişiyor. Bize adapte olmakta nasıl zorlandıklarını anlayabilmek, onları bugünkü ve geçmişteki yaşam tarzlarını kavramakla ilgilidir.
Şimdi zaman makinemize atlayıp tarihte kısa bir yolculuğa çıkıyoruz. Geçmişten günümüze köpeklerin beslenme alışkanlıklarına göz atıp, şu anda içinde bulundukları duruma hakim olmaya çalışacağız. Dediğim gibi; Köpek maması ne kadar verilmeli? Sorusu biraz daha bekleyecek.
Yazıya başlamadan önce sosyal medyada ya da forumlarda evcil hayvanların beslenmesi ile ilgili sorulara da göz gezdirdim.
Kuru mama ya da beslenme ilgili sorular yukarıdaki gibi şekillenmiş. Cevapları, çıktığımız zaman yolculuğunda bulacağız. Cevapları verirken de köpeklerde davranış bozukluğu olarak adlandırılan “Köpeğim mama kabını, mamayı elletmiyor” şeklinde karşımıza çıkan “mama sahiplenme” sorununa da değinmiş olacağız.
Son zamanlarda “Köpeklerin ataları kurt mu? Değil mi?” tartışmaları gündemdeydi.
Bir guruba göre; Kurtlar, tüm köpeklerin atası olamazdı.
Diğer gurupta tam tersini savunuyordu. Yapılan detaylı incelemeler genetik olarak köpeklerin atasının kurtlar olduğunu ispatlamış olarak gözüküyor. Köpeklerin atasının kim olduğunu bilmek ile Köpek maması ne kadar verilmeli düşüncesi arasında bağ kurmak başlangıçta zor olabilir.
NOT: Köpeklerin atasının kim olduğu ile ilgili araştırmanın detayları burada.
“Milyon yıl önce” olarak ifade edebileceğimiz zaman diliminde, insanlar ve kurtlar hayatta kalmak adına sıkı mücadele göstermek zorundaydılar. Bir yanda avcılık, takip gibi konularda uzmanlaşan kurtlar diğer yanda silah yapımı, kullanımı, teknik ve taktik özelliklere sahip insanlar zaman içinde birbirlerine yakınlaşmışlardır. Yakınlaşma ve evcilleşme sürecinin tam olarak nasıl olduğu bilinmiyor. Ama insanlarla kurtlar, birbirlerine yakınlaşmış ve avlanma konusunda güçlerini birleştirmişler.
Köpeklerin atalarının Kurt olduğunu düşündüğümüzde, doğal ortamlarında nasıl beslendiklerini tahmin edebiliriz. Temelde etçil oldukları sonucuna hemen varabiliriz.
Av hayvanlarıyla beslendiklerinden birincil besin kaynağı olarak protein’in ön plana çıkmaktadır.
Avlanmaları, sadece av eti kaynaklı protein ihtiyaçları olduğu anlamına gelmez. Avladıkları hayvanlar otçul olduğundan; Sebze, ot ve meyve gibi besinler av hayvanlarının vücudunda bulunmaktadır. Sürü halinde avlanan ve av etiyle beslenen köpekler tüm mineral, vitamin ve protein ihtiyaçlarını bir arada karşılamış oluyorlardı.
Tek başına avlanmak yerine insanlarla yakınlaşma ve evcilleşme ilk başlarda dengeyi bozmamıştır. Aslında tam olarak evcilleşme diyemeyiz, iş birliği demek daha mantıklı sanırım. Denge bozulmamıştır çünkü; birlikte avlandıkları zaman yine kendi paylarına düşen av etiyle beslenmeye devam ettiler.
İnsanların yerleşik düzene geçmesi, tarım ürünlerinin yetiştirilmesi, besicilik gibi sebepler avlanmaya olan ihtiyacı ortadan kaldırmıştır. Av hayatta kalmak adına zorunluluktan çıkıp farklı anlamlara gelmeye başlamıştır. Doğal olarak da köpeklerin beslenmeleri insan eliyle ve gözüyle yapılmaya başlanmıştır.
Köpeklerde insanlarla olan birlikteliklerinde farklı görevler üstlenmeye başlamışlardır. Koruma, arama-kurtarma, kızak çekmek, sürüleri kontrol etmek gibi yardımcı görevlerin yanı sıra, şu anda bize tuhaf gelen amaçlarla da kullanılmışlardır.
Örneğin; Cavalier King Charles Spaniel türü köpekler; sevimli, sadık ve akıllıdırlar. Ama İngiliz kraliyet mensupları tarafından tercih edilmelerinin esas sebebi, keneleri uzak tutmaktır. Keneler Cavalier King Charles türü köpeği ziyaret ederken, sahiplerine yaklaşmıyormuş.
Bu kısa bilgiden sonra, tarihteki yolculuğumuzda; Köpek maması ne kadar verilmeli kaygısının oluştuğu bugüne geldik. İnsan eliyle doğrudan beslenmeye başladıklarında şartlar köpeklerin aleyhine gelişmeye başlamıştır.
“Evde ne pişerse yer” döneminin ardından kuru mama, çiğ beslenme gibi yöntemlerle koşullar nispeten düzelmiştir.
Köpeklerde, diğer canlılarda olduğu gibi hayat akışları içinde farklı aşamalardan geçerler. Doğum sonrası, yavru dönem, yetişkin dönem ve yaşlılık dönemi.
Her kademe farklı besin ihtiyaçlarını da beraberinde getirir.
ihtiyaç duydukları günlük besin miktarı ve içeriği birbirinden farklılık gösterir.
Tüm bunlar beslenme düzenini kurmak istediğin köpeğin için de geçerlidir.
Temel olarak;
gibi etkenler köpek maması ne kadar verilir sorusunun cevabını oluşturur.
Köpeğinin genel sağlık durumu, öğün sayısı ve miktarı ile ilgili en doğru bilgiyi veterinerinden alabilirsin. Ben genel olarak tavsiyelere yer veriyorum.
İçinde yaşadığımız tezat ve çelişkilerle dolu maalesef. Bir yanda açlıkla mücadele edilirken, diğer taraftan obeziteyle gelen sağlık sorunlarına çözüm aranıyor.
Köpeklerin beslenmesi de az önce maddeler halinde saydığım etkenlere bağlı olarak ayarlanmalıdır. Az ya da çok kavramları sağlıklı beslenmelerinin önüne geçebilir ve farklı davranış bozukluklarını tetikleyebilir.
Köpek maması az verildiğinde; yeterli enerji alınamadığından vücut fonksiyonları ve gelişim olumsuz etkilenecektir. Özellikle yavru ve yetişkinliğe geçiş dönemindeki eksik beslenme ilerleyen yaşlarda kemik, kas, görme ve beyin işlevlerinin zayıflamasına yol açabilir.
Diğer taraftan mamasının orantısız ve çok verilmesi de kiloyla ilgili problemleri beraberinde getirir.
Esas kafa karışıklığı ise kuru mamanın kalitesine bağlı öğün ayarında yaşanmaktadır. Bir marka mamanın 150 gramı az gelirken, diğer markanın 150 gramı fazla gelebilir.
Günlük beslenme ihtiyacının farklılıklar gösterdiğini biliyoruz bu nedenle; Hesaplama konusunda, net çizelge ya da gramaj bulunmamaktadır. Tüm etkenler değerlendirilir ve nihai kara verilir.
Beslenme programı boyunca farklı zaman aralıklarında köpeğinin genel ve sağlık durumuna bakılarak doğru karar verebilirsin.
Kuru Mamaların Üzerindeki Tablo İşe Yarar mı?
Evet… Genel kabul gören ihtiyaçlara göre hazırlanan tablolar mevcut.
Hatta bazı kuru mamaların ambalajında, üstten görüntü resimlerine yer verilmiştir. Yaş ve kilo durumuna göre uygun oranlarda gramajlar verilebilir.
Ancak bu miktar da mamadan mamaya değişiklik gösterir. Çünkü içerikler birbirinden farklıdır, dolayısı ile elde edilen verim değişecektir.
Günde Kaç Öğün Beslenmeleri Gerekir?
Harcadıkları enerji düzeyine ve zamanına göre günde iki kere beslenmelerinin uygun olduğu söylenmektedir. Kimi veterinerler, köpeğin zayıf olduğunu gördüklerine geçici süre mamayı iki katına çıkarıp iki öğün beslenmesini önerebiliyorlar.
Bu tamamen onun o anki durumuna ve yapısına bağlıdır.
Eğer tüm gün evde enerji harcamadan oturuyorsa farklı beslenme düzeni kurulabilir. Önemli olan belirlenen saatlerde düzenli olarak yemeğini yemesidir.
Öğün sayıları köpeğinin yaşına göre değişmektedir.
3 – 6 aylık köpeklerde 3 -4 öğün, 6 – 14 aylık köpeklerde 2 öğün, 14 ve üzeri dönemde ise 1 öğün tavsiye edilmektedir.
Öğün sayısının artması doğrudan miktar artışı anlamına gelmemektedir. Aynı gramaj iki ya da üç öğüne bölünerek verilebilir.
Kilo problemi olan köpeklere, insanların moda diyet yöntemi olan; az az, sık sık beslenme tavsiye edilmektedir.
Önemli olan nokta enerji düzeyini koruyarak, gelişiminin düzgün olmasını sağlamaktır.
Mamanın az ya da çok verilmesi köpeklerde farklı davranış problemlerini tetiklemektedir. Az verildiğinde aşırı korumacı tutum gösterirken çok verildiğinde gömerek saklama ve dolayısıyla eşeleme gibi problemler ortaya çıkar.
Sahiplenmenin devamında saldırganlık gündeme gelir ve ne mama kabına dokunabilirsin, ne de mamasını yerken yanından geçebilirsin.
Köpek maması ne kadar verilmeli şeklindeki düşünceler, mamanın verimliliğinden şüphe edildiği durumlarda ortaya çıkıyor. Aslında köpeğinin genel sağlık durumuna bakarak ve işaretleri takip ederek fikir yürütmek mümkün.
Tüyleri
Tüyler köpeğinin genel sağlığı ve durumu hakkında ilk ipuçlarının görüldüğü yerdir. Parlak ve sağlıklı tüyler beslenmenin yeterliliği konusunda fikir verir.
Cilt
Alerjik durumlar ya da yetersiz beslenme cilt üzerinde; kızarıklık, yara vb. gibi durumların oluşumuna sebep olabilir.
Kaka – Dışkı Miktarı
Köpeğin, kuru mamadan yeteri kadar verim alıp almadığının en büyük göstergesi dışı miktarı olarak gösterilir. Rahat sindirilen ve verimi yüksek köpek mamalarında dışkı miktarı nispeten azdır.
Daha önce dediğim Bi’şeyler
Google reCAPTCHA - "Ben Robot Değilim" Web sitelerini kötü amaçlı yazılım, dolandırıcılık, bilgi çalma vb.…
Meze siparişi vererek, ev konforunda İstanbul'un kalabalığından uzak keyif yapmak isteyenleri anlıyorum. Peki, nelere dikkat…
"E-ticaret yapmak için gerekenler nelerdir?" Şirket kurmak gerekir mi? E-ticaret hakkında tüm merak edilenleri sizin…
Aldatan erkek nasıl davranır? Aldatıldığından şüphe eden kadının aklında gelen ilk sorudur. Sonra; "Neden aldattı?,…
Bonynin Yolu köpek eğitim kitabı kimler için hazırlanmış? İçinde ne tür bilgiler var ve gerçekten…