Spor ve Sağlık

Yağ Yakımı Programı – 5 Muhteşem Tavsiye

Evde yağ yakımı programı için 5 muhteşem tavsiye ve 5 büyük hatayı senin için araştırdım. Her şeyi denedin ama yağ yakımı gerçekleşmedi mi?

Belki de çözümü yanlış yerde arıyorsun. En hızlı yağ yakımı programı yerine doğru yağ yakma tekniklerini araştırarak hedefine ulaşmayı denemelisin.

Evet hepimiz aceleciyiz, bir an önce olup bitsin istiyoruz.

  • Diyete başlıyoruz sabahları kalkıp tartıldığımızda 1,5 – 2 kilo vermiş olmayı diliyoruz.
  • 1 hafta boyunca, günde 5-10 tane mekik çekerek karın yağlarımızdan kurtulmayı bekliyoruz, olmayınca vazgeçiyoruz.
  • 3 gün ekmek, makarna yemezsek fit olacağımızı düşünüyoruz.
  • Arkadaşımıza özeniyoruz, 4-5 gün direnip 45 dakika yürüyüp, incelmeyi bekliyoruz.
  • Birinden duyuyoruz, hemen sürahiye; 2 maydanoz, 1 limon, 1 çubuk tarçın atıp sabahları içiyoruz.

Çözüm oluyor mu? Hayır… Neden onda işe yarıyor da bende yaramıyor?

Vücutta yağ yakımı hızlanmayınca, kilo veremeyince hevesimiz kaçıyor ve işin ucunu tamamen bırakıyoruz. Kafamıza dank edecek olaylar yaşayınca hemen internete sarılıp “hızlı yağ yakımı”, “vüvutta yağ yakımı nasıl hızlandırılır?” araştırmalarına geri dönüyoruz. Ve film baştan başlıyor; 1 haftalık rejim, 3-5 mekik, 2 maydanoz, 1 çubuk tarçın…

Yağ yakımı programı olmadan atılacak her adım sadece ve sadece o an için kendini rahatlatmaya yarar. Geçici süre “kendim için iyi bi’şeyler yapıyorum.” diye düşünmekten öte gitmez.

Halbu ki; günlük hayatımızda yapacağımız kalıcı değişikliklerle yağ yakımını vücudumuzun yapmasını sağlayabiliriz. Kardiyo ve egzersizlerle vücudumuza destek olarak sağlıklı ve fit vücuda kavuşabiliriz.

Önce Ruh Sağlığı

Yağ yakmakla ilgili onlarca yazı okudum. Gerçekten bilimsel değeri yüksek, işin mantığını anlatan tavsiyelere yer verilmiş. Ancak bir nokta dikkatimi çekti, “Duygu” faktörü hiç devreye katılmamış. Sanki, robota anlatılır gibi anlatılmış her şey. Biz insanız; duygularımız, beklentilerimiz, arzularımız, isteklerimiz var. O yüzden kilo vermek ya da kilo almamak için önce “Ruh Sağlığı ve İç Huzuru” diyorum.

İnsanın kendisini yoldan çıkarması o kadar kolay ki; Bu hayatta en kolay kendimizi kandırırız.

Bir taneden bir şey olmaz diyerek kendini kandırmayı başardığın 10 maddeyi bir çırpıda sayabilirsin. “1 tane sigara”, “1 seferlik çikolata”, “1 seferlik börek, çörek”, “1 tane pizza” vb. liste uzayıp gider.

Kilo vermek, daha doğrusu “sağlıklı kilo vermek” kararlılık ve güçlü bir irade gerektirir. Çoğumuz sürece uzun süre katlanamıyoruz, çünkü istediğimiz için adım atmıyoruz. Sadece yapmak gerektiği, öyle olması gerektiği için yapıyoruz. Kendimizle barışık olarak, yaşam stili haline getirdiğimiz her girişimin sonu mutlak başarı olur.

Başarabildiğin, hayatına değer kattığın girişimlerini düşün; Hepsinde “istediğin” için yaptın ve başardın. Ruhunu doyurup, iç huzurunu dengelediğin sürece “kilo vermek” senin içinde sorun olmayacaktır.

Önce iç huzuru ve ruh sağlığı dedikten sonra yağ yakımı ve dengeli beslenme hakkında konuşabiliriz. Yazı biraz uzun olacak, ama bugüne kadar kulağını tıkadığın gerçekleri gözünün önüne sermeye çalışacağım. Bana eşlik et ve sonuna kadar oku, bitirdiğinde farklı bakış açıları kazanacağına eminim.

Yağ, Karbonhidrat ve Protein Hangisi Önce Yakılır?

Ben her zaman görmediğim ve bilmediğim şeylerden korkmuşumdur. Bildiğim, mantığını kavradığım hiçbir şey beni korkutmaz. “Kilo vermek” dendiğinde “öcü” görmüş gibi korkan arkadaşlarım var. Onlardan biri olmadım, olmam da. Yağ yakımı ve kilo vermenin mantığını kavradığında senin de benim yanımda yer alacağını düşünüyorum. Önce işin mantığına bakalım, sonra uygulamaya geçeriz.

İlk olarak kabul etmemiz gereken nokta; “Kilo vermek yağ yakmak anlamına gelmez.

Çoğu insan bilinçli olarak kilo vermeyi bilmiyor. Kilo verdiğinde yağlarından kurtulduğunu zannedip, yanlış beslenme ve spor alışkanlıkları ediniyor. Özellikle hızlı kilo verme sevdasına düşenler vücutlarında; kas kaybı ve su kaybı olduğunun farkına varmıyorlar. Kas ve su kaybı beraberinde daha fazla yağ depolamak gibi kısır döngünün içine girmemize sebep oluyor.

O yüzden ilk olarak vücudumuzun nasıl çalıştığını kavramalıyız. Merak etme biyoloji dersine giriş yapmayacağız. Sana vücudumuzun 3 ana besin gurubu olan; yağ, protein ve karbonhidrata nasıl tepki verdiğinden bahsedeceğim. Bu bölümü anlaman gerçekten çok önemli, o yüzden dikkatlice okumanı istiyorum.

“Kilo vermek, yağ yakmak anlamına gelmez” konusunda anlaştıysak, aşağıdakileri de aklımızın köşesinde tutmamız gerekiyor.

1- Vücudumuz kıtlık mantığına göre çalışır. Fazla gelen besin “ileride ihtiyaç duyulursa” diye depolanır.

2- Vücudumuz enerjiye ulaşmak için en kısa yolu seçer. En çabuk enerji elde edeceği ana besin gurubunu tüketir, fazlasını da depolar.

Karbonhidrat

En hızlı şekilde sindirilmeye başlanan ve enerji veren ana besin gurubudur. Karbonhidratlar daha mideye ulaşmadan sindirilmeye başlar, ilk sindirim noktası ağızdır. Dolayısı ile açılığı bastırmak, tokluk hissi uyandırmak ve enerji vermek açısından oldukça etkilidir. Bu nedenle acıktığımızda aklımıza ekmek, simit gibi besinler gelir.

Şimdi sana kötü bir haberim var, insan vücudunun depolayabileceği karbonhidrat miktarı sınırlıdır.

Yapılan araştırmalar, 80 kg bir insanın ortalama olarak 450- 500 gram karbonhidrat depoladığını ortaya koymuş. Depolama yeri olarak da kaslar gösterilmiş. Peki fazlasını tüketirsek ne oluyor? Vücudumuz “kıtlık” mantığına göre çalışır. İleride bir gün ihtiyaç olacak diyerek, fazla karbonhidrat depolanır. İşte sorun da tam burada başlıyor. 450 – 500 gramdan fazlası YAĞ olarak depolanır.

NOT: Karbonhidratın belirli kısmı kaslara enerji sağlamak amacıyla kaslarda depolanır. Bu bilgi “Kaç dakikadan sonra yağ yakımı başlar?” sorusunun cevabını verirken işimize yarayacak. 

Proteinler

Proteinler vücudun yapı işlerinden sorumludur ve aynı zamanda enerji verirler. Sindirimleri midede gerçekleşir. Ağır spor yapanlar protein ağırlıklı beslenerek hem vücutlarına gereken enerjiyi alırlar hem de gereksiz yağ depolamasından kaçınırlar. Eksikliği ve fazlalığı dengeyi bozar.

Yağlar

Şimdi can alıcı noktaya geldik. Yağlar ağızda ve midede işlem görmezler, doğrudan bağırsaklara geçip orada sindirilirler. Vücudun çalışma mantığına göre (yukarıdaki iki numaralı maddemiz) hangisi kolaysa önce onu tüketecektir. Zeytinyağı, badem yağı, susam yağı gibi yağlar kolay sindirilir ve Tereyağı, margarin gibi yağlara göre önce tüketilir.

Zor sindirilenler 1 numaralı kuralımıza göre depolanacaktır. Sence depo neresi? Tahmin etmek zor değil; bel, karın, basen, bacaklar, boyun, kol arkası gibi bölgelere toplanarak bölgesel yağlanmaya sebep olur.

Şimdi sana kötü bir haberim daha var; insan vücudunun depolayabileceği yağın sınırı yoktur…

Fazla alınan karbonhidrat ya da vücudumuza doğrudan giren yağ vücutta depolanır. Sonuç olarak yağlı ve kilolu bir vücuda sahip olmak kaçınılmazdır.

Yağ Yakımı Programı Beslenme Önerisi

Herkes sağda solda yağ yakıcı besinler ve uygulayabileceği programın peşinde.

Yağ yakımı beslenme programına ulaştığını varsayalım. Peki o listeyi kimin, nasıl ve kime göre verdiğini biliyor muyuz?

Senin, benim ya da arkadaşlarımızın günlük yemek alışkanlıkları, hareketlilik düzeyleri ve vücut metabolizmamız birbirinden tamamen farklı olabilir. Ben sabahları 45 dakika yürüyerek güne başlarken, sen ilk olarak kahve ve sigarayı tercih ediyor olabilirsin. Ya da bir başkası çayını yudumlarken yanında lor peyniri seviyordur.

Bu tür internette dolaşan katı yağ yakımı programlarına karşı hep ön yargılı olmuşumdur. Çünkü “geçici hevesler” olduğunu düşünüyorum. İşi ciddiye alan, gerçekten yağ yakmak isteyen insanlar konuyu uzmanına danışıp, kendine özgü beslenme programlarıyla başarıyı yakalıyor.

Beslenme uzmanı, dietisyenler bu konuda sana yardımcı olacaktır. Spor ve egzersiz ile ilgileniyorsan onu tek başına evde de yapman mümkün. İlla spor salonuna gitmene gerek yok.

Yağ Yakımı Programı videoyu izlemek için tıkla

Yağ Yakımı Programı Nedir?

Yağ yakımı programı; beslenme ve egzersizden oluşan programa verilen isimdir. Egzersiz ile bölgesel yağ yakımı sağlanırken, beslenme düzeni ile vücutta hızlı yağ yakımı hedeflenir. Kısacası beslenme ve egzersiz birbirinin ayrılmaz parçası olarak görülmektedir.

Kilo vermeye çalışanların ve verenlerin temelde iki sorunu vardır.

  • Kilo verirken kas kütlesini kaybetmek.

Aslına bakarsan günümüzde uygulanan diyet programlarının çoğu “Tartı memnuniyeti” yaratmak üzerine kuruludur. Maalesef  “maymun iştahlı” olduğumuzu bilenler. Bizleri kandırmak ve tartıda memnun etmek adına kalitesiz ve sağlıksız yağ yakımı programlarına yer veriyorlar. Tartıya çıktığımızda mutlu oluyoruz ama sarkmalar da peşinden geliyor.

  • Kas kaybına bağlı sarkma problemleri

Kaslar tüm yapının iskeletimiz üzerinde dik durmamızı sağlar. Bilinçsiz şekilde, sağlıksız programlarla kilo verildiğinde kaybolan kaslar yüzünden sarkmalar başlar. Doğru egzersiz ve beslenme düzeni ile yağ yakımı sağlanırken kas kazanımı da gerçekleşir.

Kardiyo egzersizleri ile yağ yakımına geçmeden önce yağ yakmak konusunda sıkça sorulan sorulara cevap arayalım. Sonrasında bölgesel yağ yakımı için 5 egzersiz önerim olacak.

1- Vücutta yağ yakımı ne zaman başlar

Spor ve egzersiz yapanların aklındaki soruların başında “kaç dakikadan sonra yağ yakımı başlar?” gelmektedir. Yağ yakımı süresi temelde; egzersizin yapıldığı zaman dilimine, egzersiz süresine ve yaşa bağlı olarak değişir. Bunun yanı sıra beslenme alışkanlıkları da önemli rol oynar.

Egzersizin yapıldığı zaman dilimi: Egzersizler özellikle sabah aç karnına yapıldığında yağ yakımı başlama süresi düşmektedir. Karbonhidratları anlatırken bir bilgi işimize yarayacak demiştik. “Karbonhidratların bir kısmı enerji sağlamak için kaslarda depolanır.”

Yemek sırasında karbonhidrat (-kahvaltıda ekmek, simit vb.-) alınmışsa; egzersize başladıktan ve kaslar ısındıktan sonra enerji ihtiyacı önce kaslarda biriken karbonhidratlardan karşılanır. Doğal olarak yağ yakımı süresi uzar.

Öğlen ve akşam yemeklerinden sonra yapılan egzersizler sırasında da yağ yakımı süresinin uzadığı tespit edilmiştir.

Benzer şekilde alışkın olmayan vücutlarda aniden başlanan “Ağır antrenmanlar” vücutta farklı algılanmaktadır. “Kıtlık” mantığıyla çalışan vücut enerjinin fazla harcandığını görünce kendisini korumak adına metabolizmayı yavaşlatarak “enerji tasarrufu” yapmaya çalışır.

Egzersiz süresi: Genelde yanlış anlaşılan etkenlerden bir tanesidir. 10-15 dakika dendiğinde “çarşı – pazarda gezer gibi” yürüyerek yağ yakımı sağlanacağı düşünülür. Yağ yakımında esas teşkil eden husus uygulanan egzersizin seviyesidir.

Yaş: Kişinin yaşı da yağ yakımı süresini doğrudan etkileyen diğer bir faktördür.

Tüm bu bilgileri ve yapılan araştırmaları göz önüne aldığımızda; Egzersize başladıktan 15-20 dakika sonra vücutta yağ yakımı başlar. ANCAK!

  • 15 dakika çarşı – pazar yürümesi yağ yakmanızı sağlamaz
  • 15 dakika koşmakla, 15 dakika yürümek arasında fark olduğunu sen de kabul edersin sanırım.

2- Bölgesel yağ yakımı nasıl olur?

Bölgesel yağ yakımı beslenme ile birlikte uygulanan özel antrenman serisinden oluşur. İnsanların uyguladığı yanlış beslenme, egzersiz hareketleri ve genetik miras çerçevesinde belirli bölgelerde yağ birikimi fazla olur.

Vücut şekillendiren antrenmanlar sayesinde bölgesel yağ yakımı sağlanabilmektedir. Aksi takdirde şu çaydan iç buran incelecek, şu besini tüket karın bölgende yağ kalmayacak şeklindeki sahtekarlara inanmanı önermem.

3- Kas kaybetmeden yağ yakmak mümkün mü?

Belki de sorulabilecek en kritik ve anlamlı soru “Kas kaybetmeden yağ yakmak mümkün mü?

Eğer bu soruyu sormaya başladıysanız konunun özünü kavramış ve ana fikri de anlamış durumdasın demektir. O zaman hoşgeldin.

Zayıflama haplarının, içeriğini bilmediğin çayların ve kimin hazırladığından haberdar olmadığın diyet listelerinin sağlıksız olduğunu artık biliyorsun. Şu ana kadar anlattıklarımı dikkatlice takip ettiyse  kas kaybetmeden sağlıklı şekilde yağ yakmanın da mümkün olduğunu anlamış olman gerekiyor.

Yağ Yakmak için 5 Egzersiz

Yağ yakmak için antrenman saatlerine, beslenmene dikkat etmen gerekiyor.

Bu bölümü, 5 tane havalı isim yazıp, şunu şu kadar adet, bu kadar saniye tekrarla şeklinde geçiştirmek istemedim. Çünkü o tür yağ yakıcı programın işe yaramadığını biliyorum. Bir müddet sonra elindeki kağıda bakıp “kaç tekrardı?”, “kaç saniye sürecekti?”, “Hangi gündü?” diye düşünmek sıkıcı olacak. Onun yerine yukarıdaki videoyu tekrar izlemeni ve aynı sitede yer alan ücretsiz online antrenman koçunu takip etmeni tavsiye ederim.

Ücretsiz yağ yakımı programı videosunu izlemek için buraya tıkla.

Yağ Yakımı Programı Boyunca Kaçınman Gereken 5 Hata

Aslında şu ana kadar anlattıklarımdan yapman ve yapmaman gerekenler zihninde canlanmış olmalı. Kas kaybetmeden yağ yakmak istiyorsan aşağıdaki 5 hatadan kaçınman gerekiyor.

1- İnternette gördüğün “hızlı zayıflatma hapı”, “x çayı mucizesi ile yağlarından kurtul” şeklindeki sağlığına zarar verecek tavsiyelerden uzak dur

2- Kilo vermek istiyorsan kendini psikolojik olarak hazırlamaya dikkat etmelisin. Kısa, hızlı ve çabuk yağ yakımı programlarını tercih etmek yerine biraz daha uzun vadede bakarak sağlıklı şekilde kilo vermeyi tercih et. Her hafta başında karar alıp “Pazartesi diyeti” yapmak yerine kendine inan, beslenme ve egzersiz programını hayatına dahil et.

3- Bölgesel yağ yakımı adı altında satılan ilaçlara itibar etme.

4- Spor ve egzersizle arkadaş ol, onlar senin iyiliğini düşünen en yakın dostların olsun.

5- Dengeli beslenmek, yapacağın egzersizlere yardımcı olacak ve fit görünüme kavuşacaksın. İşin matematiği son derece basit; vücuduna giren kalori miktarı, harcadığın kalori miktarından fazlaysa kilo alımı kaçınılmaz olur. Yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerle arana mesafe koy.

Yağ Yakımı Programı Tavsiye

S-On2 Yağ yakımı programını tavsiye ediyorum. 12 haftalık başlangıç, orta düzey ve ileri düzey teknikleri içeren programla sağlıklı şekilde kilo vermek mümkün. İstenirse online ders alarak özel olarak senin için hazırlanmış olan programa da sahip olabiliyorsun.

Ben diyeceğimi dedim… Sen de bi’şey demek istersen çekinme ve yorum bırak. İstersen siteme üye ol, kendi adınla makalelerini yayınlamaya başla.

Daha Önce Dediğim Bi’şeyler

Sibel Kostarakis

Üniversiteden sonra sosyal medya uzmanlığı yaptım. Araştırmak ve öğrendiklerimi paylaşmak hoşuma gidiyor. Blogumda araştırmacı / yazar olarak makale yazıyorum.

Recent Posts

Google reCAPTCHA v2-v3 – Ben Robot Değilim Ekleme

Google reCAPTCHA - "Ben Robot Değilim" Web sitelerini kötü amaçlı yazılım, dolandırıcılık, bilgi çalma vb.…

3 yıl ago

Meze Siparişi – Eve Sipariş Verirken Dikkat!

Meze siparişi vererek, ev konforunda İstanbul'un kalabalığından uzak keyif yapmak isteyenleri anlıyorum. Peki, nelere dikkat…

3 yıl ago

E-Ticaret Yapmak İçin Gerekenler Nelerdir?

"E-ticaret yapmak için gerekenler nelerdir?" Şirket kurmak gerekir mi? E-ticaret hakkında tüm merak edilenleri sizin…

4 yıl ago

Aldatan Erkek Nasıl Davranır? – Nasıl Yakalanır?

Aldatan erkek nasıl davranır? Aldatıldığından şüphe eden kadının aklında gelen ilk sorudur. Sonra; "Neden aldattı?,…

4 yıl ago

Bonynin Yolu PDF – Köpek Eğitim Kitabı

Bonynin Yolu köpek eğitim kitabı kimler için hazırlanmış? İçinde ne tür bilgiler var ve gerçekten…

4 yıl ago