Marmaris Söğüt Köyü ya da Saranda Koyu dendiğinde nerede kalınır? Hangi otel iyidir? Soruları geri planda kalıyor. Aklıma ilk gelenler; Huzur ve sessizlik.

Marmaris Söğüt köyüne gittiğimde Saranda ismiyle tanıştım. Açıkçası; dostlarımla birlikte mavinin ve yeşilin tadını çıkarıp, Egenin zengin, lezzetli  mutfağıyla ilgilenirken “Saranda” ne demek diye düşünmek aklıma gelmemişti. Şimdi; hem cennet köşesine borcumu ödemek hem de gitmek isteyenlere bilgi vermek amacıyla bilgisayar karşısına geçmiş durumdayım.

Marmaris Söğüt Köyü Yazımda Neler Var?

Aşık olduğum yönlerine geçmeden önce akıllara gelebilecek genel sorulara cevap vermek istiyorum.

5 Yıldızlı Tatil Köyü Var mı?

Hayır yok… Eğer aradığın 5 yıldızlı bir tatil köyü ise “Saranda” sana uygun değil. Kapısından içeri girip, dış dünya ile ilişkini keseceğin büyüklükte tatil köyleri yok.

Onun yerine doğa ile iç içe olacağın, samimi, sıcak ve aile ortamı tadında butik oteller var. Salaş ya da sosyetik tercihi sana kalıyor. Ama hemen hemen hepsinin irili ufaklı iskelesi var.

Alışveriş Yapabilir miyim?

“Hem tatil yaparım hem de alışverişten vazgeçemem” diyorsan, yine olmadı. Çünkü adından da anlaşılacağı gibi “Söğüt Köy”, köy olduğundan sınırları içinde büyük alışveriş dükkanları bulunmuyor. Daha çok hediyelik eşya ya da yöresel ürünler satan dükkanlar var.

Plaj, Kum Durumu Nasıl?

“Arkadaş ben kumsal seviyorum, kumların üzerine sererim havluyu güneşlenirim” şeklinde düşünüyorsan, başka alternatifleri değerlendirmeni tavsiye ederim. Çakıllı sahili ve birden derinleşen suyu kum sevenlere hitap etmiyor.

Sahil kesimine kadar arabayla gidilebiliyor. Sahil şeridi ise tek arabanın geçebileceği, çakıllı bir yola sahip. Dolayısı ile güneşlenmek ve denize girmek iskelelerden mümkün oluyor.

“Ne anladım ben bu işten. Kum ya da plaj yok, alışveriş yapacak yer yok, tatil köyü yok. Söğüt Köyde ne yapılır ki?”

Evet yukarıdaki gibi tatil hayal edenlere hitap etmediğini söyleyebilirim. Ama;

  • Sessiz ve Huzurlu tatil arayan
  • Teknesiyle cennet gibi koylarda vakit geçirmek isteyen
  • Egenin zengin mutfağıyla damağını tatlandırmayı düşünen
  • Geceleri sıcaktan bunalmak istemeyen
  • Kalabalıktan ve gözlerden uzak tatil yapmayı hedefleyen
  • Denizin ve güneşin tadını sonuna kadar çıkarmak isteyen
  • Akşam kafasını yastığa koyduğunda çevredeki cluplerin müzik sesleri ile dayak yemek istemeyen
  • Günlük tekne turlarıyla maviliklere açılmak isteyen
  • Geceleri ne kadar çok yıldız gördüğüne şaşırmak isteyen
  • 20 – 25 dakikalık yolculuklarla; Şelale, tarihi eser, köy ürünleri ve farklı doğal güzellikleri görmek isteyen

herkes en az bir kere Söğüt Köyü görmeli diye düşünüyorum. Yazımın sonuna doğru “Söğüt’te 1 Gün” başlığı altında “1 günde” neler yapılabileceğini anlatıyor olacağım.

Söğüt 5 yıl öncesine kadar çok daha sessizdi, popüler oldukça kendini bozmadan kalan ender yerlerden bir tanesi olarak göze çarpıyor. Yakınlarındaki “Taşlıca Köyü” ise, Saranda’nın önceki halini andırıyor.

marmaris saranda koyu

Şimdi biz; Söğüt’te nerede kalınır? Söğüt’e nasıl gidilir ve ne yenir? sorularımıza geri dönelim.

Saranda Antik Kenti

Marmaris Söğüt Nerede Kalınır?

Söğüt Köyü Tekneler İçin Uygun mu?

Fiyatlar Nasıl?

Marmaris Söğüt’te Ne Yenir?

Yakında Gezip, Görecek Yerler Var mı?

Söğüt Köyüne – Saranda Koyuna Nasıl Gidilir?

Söğüt’te 1 Gün

Marmaris Saranda Antik Kenti

Saranda adı nereden geliyor? Google’da “Marmaris Saranda” kelimelerini girip arama yaptığında antik kent ile ilgili bilgi bulmak oldukça zor. Reklamlar ve ticari beklentiler ön planda olduğundan sonuçların aşağıdaki gibi olduğunu görebilirsin.

  • Saranda Restaurant
  • Saranda Otelleri
  • Saranda Rezervasyon
  • Saranda Nerede Kalınır?

Eğer aradığın bu bilgilerse yazımın sonunda tavsiyeleri görebilirsin.

Marmaris’e 40-45 km mesafede kazılar sonucu bulunan kalıntılar,  Roma ve Bizans döneminde yaşam alanı olarak kullanılan “Saranda”‘ya ait. Bölgede, günümüze kadar gelmeyi başaran yapıları görmek mümkün. Bugünkü Söğütköy, Taşlıca köy gibi alanlar saranda sınırı içinde yer almaktadır.

Saranda ismi aynı zamanda köyün sınırları içinde yer alan büke de adını vermektedir. Saranda Koyu…

NOT: Bük kelimesi, “koy” anlamında kullanılıyor. Ege’ye yolu düşen herkes “Palamutbükü”, “Keçibükü” gibi tabelaları görmüştür sanrım.

Söğüt’te Nerede Kalınır?

Söğüt’te kalınacak yerleri iki farklı planda düşünmek gerekiyor.

Birincisi; Köy’de doğup büyümüş, hayatını köyüne adamış ailelerin işlettiği pansiyonlar ve butik oteller

İkincisi; Potansiyeli görüp iş fırsatını değerlendirmek isteyen profesyonellerin işlettiği butik oteller.

Öyle ya da böyle, bir tercih yaptığınızda 5-10 odayı geçmeyen pansiyon tadındaki butik otellerde konaklamış oluyorsunuz.

Gitmeden önce bende herkes gibi Marmaris Söğüt pansiyon yorumlarını okudum. Gittiğimde bazı eleştirilere hak verirken bazılarına anlam veremedim.

Sahil kesiminin yapısı geniş bir yayılmaya elverişli değil. Dolayısı ile oteller müşterileri ağırlamak için “iskele” yapısına baş vurmuşlar. Neredeyse her otelin önünde güneşlenmek ve denize girmek adına iskeleler yapılmış. Bence sahilin görüntüsünü bozan iskele yapıları işletmelerin vazgeçilmezleri arasına girmiş.

Öte yandan gündüz, iskele üzerindeki şezlonglarda güneşlenip denize girmek son derece keyifli. Geceleri, şezlonglar kaldırılıp yerine masalar geliyor. Muhteşem yemekler servis ediliyor.

Yorumların bazılarında “Oteller; iskeleyi kendi müşterilerine vermek yerine, dışarıdan gelenlere ayırıyorlar” şeklinde şikayetler okudum. Otel müşterisi olarak sabahtan rezervasyon yaptırdığımda böyle bir sorunla karşılaşmadım. Sanırım, akşamları yemek yemeden sadece çay ve kahve içmek isteyenlerin ortak sıkıntısı bu oluyor.

Tatil köyü mantığına alıştığımız için Söğüt’ün düzeni sanırım ters geliyor. Ama uygulama bence son derece doğal. Bütün gece boyunca “3 çay, 2 kahve” ile masada oturmak işletme açısından hiç de verimli değil.

Sonuçta pansiyon ya da butik otel tadındaki işletme, konaklama ve yemek ücretlerini birbirinden ayırıyor. “Oda – Kahvaltı” mantığında, geceleri iskelede “konaklama” hakkının verilmesini beklemek çok doğru olmayacaktır. Sonuçta moda burnunda ya da o ağacın altında oturmuyoruz.

Gittiğinde tüm sahil kesimini dolaşman ve mekanları görmen 30 dakikanı alır. Farklı otellerin odalarını, iskele imkanlarını, mutfaklarını ve fiyatlarını karşılaştırabilirsin.

Söğüt Köyü Tekneler İçin Uygun mu?

Hemde ne uygunluk 🙂 Bence Marmaris Söğüt köyü tekneyle gezinti açısından son derece uygun. Rüzgara kapalı koyları, kıyıdaki iskeleleri ile günlük gezintiler ya da demirlemek adına oldukça elverişli.

Yakamoz Pansiyon ve Restaurant’a ait iskelenin koordinatları 36°38’44.0″N 28°05’43.3″E

Pansiyonların iskeleleri içinde yanaşması en rahat olanı Yakamoz’a ait gibi geldi bana. Yaklaştığında kendinde gözlemleyebilirsin.

Marmaris Söğüt Fiyatlar Nasıl?

Yer: Marmaris – Söğüt Köy

Deniz: Harika

Doğa: Enfes

Yemekler: Leziz

Yukarıda verdiğim bilgilere baktığımızda fiyatların nasıl olacağını 3 aşağı 5 yukarı tahmin edebiliyoruz. Tarih kriterini de göz önüne almak gerekiyor tabi ki.

Bayramda seyranda doluluk oranı artacağından fiyatlar nispeten yükseliyor. Ama Marmaris Söğüt Köyünün en kalabalık dönemi bile pek çok tatil beldesine göre “ıssız” kalıyor.

Özellikle 2020 yılı yazının “pandemi” gölgesinde geçtiğini düşünürsek “sosyal mesafe” otomatik olarak sağlanıyor diyebilirim. 2020 Temmuz ayının ilk haftasında oradaydım ve gecelik oda fiyatları da 350 TL – 450 TL arasında değişiyordu.

Sabah kahvaltısı fiyatları işletmeye göre farklılık gösteriyor. Serpme kahvaltı diye tabir edilen model kişi başı 35-50 TL arası

Öğlen yemeklerinden farklı alternatifler değerlendirilebilir. Tercihe göre fiyatlar da değişiyor.

Akşam yemeklerinde ise Ege’nin zengin deniz ürünleri tercih edilebilir. Fiyatlar yine tercihe göre farklılık gösteriyor. Gecenin sonunda sürprizle karşılaşmamak adına, yemek öncesi menü kontrolü ve ufak pazarlıklar faydalı olacaktır.

Marmaris Söğüt Ne Yenir?

Herkesin damak tadı farklıdır. Benim tercihlerim

Sabah: Köy kahvaltısı

Öğlen: Sulu yemek ya da hızlı atıştırmalıklar

Akşam: Balık, Kalamar, Karides, Ahtapot ve mezeler

Kaldığım pansiyonun bahçesinde organik olarak yetiştirilen; Domates, Patlıcan, Dolmalık Biber, Salatalık kullanılarak hazırlanan öğlen yemekleri oldukça lezzetliydi.

Sabah kahvaltılarında yöreye özgü; Bal, zeytin, köy peyniri, domates ve zeytinyağı favorilerim arasındaydı.

Yakında Gezip, Görecek Yerler Var mı?

Söğüt köyü mevki olarak; Selimiye, Hisarönü, Bozburun ve Orhaniye’ye oldukça yakın. Arabayla sahili takip ederek 30-35 dakikada gidilebiliyor.

Saydığım yerler yatçılık açısından son derece gelişmiş bölgeler. Arabadan çok lüks yatları görmek mümkün. Selimiye’ye tepeden bakarken beyaz yatların koyda demirlemesi “güzel bir kadının boynundaki inci gerdanlık” gibi gözüküyor. O bölgede insanın şair olası geliyor 🙂

Büyük üstat “Can Yücel” in memleketi Datça’ya yakın olmasına şaşmamak gerekir.

Orhaniye yakınlarındaki “Turgut Şelalesi” doğada yürüyüş yapmak ve buz gibi sularla buluşmak isteyenlerin değerlendirmesi gereken rota olarak karşımızda duruyor.

Yine Orhaniye – Bozburun yolu üzerindeki “Kız Kumu” görülmesi gereken yerler arasında favorilerden.

Balıkçı delikanlı ve Kralın kızının kavuşmasını konu alan rivayete göre; Kral, kızının balıkçı ile görüşmesini istemez. Aşıkların gizli gizli buluştuğunu öğrenir ve kızının yerine askerlerini göndererek balıkçı delikanlıya tuzak kurar. Kralın kızı tuzağı haber vermek için kaçar ve kayıkla gelen sevgilisine doğru koşmaya başlar. Denizin üzerinde bastığı her yer kum olmaya başlar ve adeta suyun üstünde koşar. Takip eden askerler suya gömülür.

Ama okçulardan bir tanesi son anda yayını gerer ve okunu fırlatır. Ok, Kralın kızına isabet eder. İşte rivayete göre kırmızıya çalan kumların renginin sebebi, kıza isabet eden oktur. Bazı kaynaklarda “kız kumu”  – “Jesus Walk” olarak geçmektedir.

Kız kumu plajı

 

Marmaris Söğüt Köyüne – Saranda Koyuna Nasıl Gidilir?

Tekneyle giderken zaten izlenecek rota belli.

Kara yoluyla Söğüt – Saranda’ya giden farklı yollar var. Navigasyon uygulamaları bu konuda sana yardımcı olacaktır. İzmir’den giderken de farklı güzergahlar izlenebilir.

Ben Marmaris, İçmeler, Hisarönü, Orhaniye, Selimiye, Bozburun ve Söğüt köy rotasını tercih ediyorum. Kıyıları geze göre, ağaçlar ve tepeler arasında oldukça keyifli bir yolculuk oluyor.

Söğüt’ün sakin ve huzur veren ortamına uygun yolculuk yapma imkanını değerlendirmeni tavsiye ederim.

Marmaris Söğüt’te 1 Gün

Genel olarak yapılabilecekleri özetlersek aslında 1 gün doğal olarak yetmeyecektir.

1 günü tekne kiralayarak, eşsiz koylarda gezerek geçirebilirsin.

1 günü sahil kesimindeki iskelede güneşin ve denizin tadını  çıkararak geçirebilirsin.

1 günü yakın çevredeki güzellikleri keşfederek geçirebilirsin.

Akşamları günün yorgunluğunu lezzetli yemeklerle atabilirsin.

Marmaris Söğüt köyü ya da Saranda Koyu gidenleri kendine aşık eden, sessiz ve huzur veren yapısı ile herkesin deneyimlemesi gereken cennet köşesi olarak bizi bekliyor.

Daha önce dediğim Bi’şeyler

Kız kumu ile ilgili hürriyet’te çıkmış olan habere buradan ulaşabilirsiniz.