Boy uzatma kitabı işe yarıyor mu? Boy Uzatmak Nasıl Oluyor? Kürler, Egzersizler Gerçek mi? yazımı hazırladıktan sonra mesajlar yağdı.

Özellikle 13-21 yaş arası olduğunu belirten kardeşlerim, kitaplarla ilgili onlarca soru sordu.

Yukarıda linkini verdiğim yazımda boy uzaması ile ilgili genel bilgiler verirken, boy uzatma kitabı hakkında da bilgiler vermiştim. Ben 1-2 tane kitap var sanıyordum, oysa piyasada basılı ya da e-kitap olarak satılan onlarca kitap olduğunu gelen mesajları okuduğumda anladım.

Hal böyle olunca akıllara bu iş aldatmaca mı sorusu geliyor? Yani boy uzatma kitapları insanların zayıf noktalarından faydalanıp, kandırıyor mu kılçığı takıldı kafama.

Kim ne derse desin ben konuyu iki ayrı bakış açısı ile değerlendireceğim. İlk yazıda bahsini ettiğim “En doğru bilgi, konusunda uzman doktorlardan alınır” şartını koruyarak, boy uzatma kitaplarını kendimce yorumlayıp, bi’şey dicem… Hatta bi’şeyler dicem.

İlk olarak bazı gerçeklere göz atarak işe başlayalım. Türkiye’de boy ortalaması nedir? Kadınların ve erkeklerin boy ortalamaları ne kadar? Yaş guruplarına göre boy ortalamaları kaç santim? Araştırma sonuçlarını bilerek, sonrasını okumaya başlarsak daha gerçekçi sonuçlara ulaşırız.

Yeni nesil boy uzatma taktiklerine daha meraklı gözüküyor. Yapılan araştırmalar Türk insanının boy ortalamasının geçmiş yıllara göre arttığını ortaya koyuyor. Yeni neslin kafa yorduğu, üzerinde düşündüğü, çalıştığı ve boy uzatma taktikleri işe yarıyor mu? Yoksa; beslenme, çalışma şartları, uyku düzeni gibi faktörler mi etkili oluyor?

Türkiye’de Boy Ortalaması Ne Kadar?

Araştırmalara geri dönüp,  bilimsel gerçeklerle başlayalım.

TÜİK araştırmalarına göre 2008 yılından 2014 yılına gelene kadar erkeklerin boy ortalaması 2 santim uzamış olarak gözüküyor. Genç erkeklerin (15 – 19 yaş arası) boy ortalamaları 2008 yılında 171,3 cm’den  2014 yılında 173,3 cm’ ulaşmış durumda.

2019 verilerine göre ise 174 cm ortalamaya ulaşılmış durumda.

Kızlarda ise boy ortalaması 167 cm olarak tespit edilmiş. TÜİK verilerine bu sayfadan ulaşabilirsiniz…

Sonuç olarak bakacak olursak gençlerin boyları bir önceki nesle göre daha uzun diyebiliriz. Yeni nesil boy uzatma taktiklerinin faydasını mı görüyor?

Boy Uzatma Kitabı, Kitapları Ne Anlatıyor?

Genel olarak bakıldığında; Boy uzatma formülü, 90 günde boy uzatma programı, Hızlı boy uzatma programı, Boy uzatma taktikleri isimli kitapları görüyoruz.

Kitaplara tek tek göz atmaya çalışacağım, ama az önce konuyu iki ayrı başlık altında ele alacağımı söylemiştim.

1- Yetişkinlik Dönemi ve Boy Uzatma Kitabı

2- Ergenlik Dönemi ve Boy Uzatma Kitabı

Yetişkinlik Dönemi ve Boy Uzatma Kitabı

Eğri oturup doğru konuşalım, 21 yaş ve sonrasında boy uzatma kitabının işe yaradığını düşünmüyorum. Büyüme kıkırdaklarının kapanmış olması, büyüme hormonu salgısının azalması gibi etkenler boy uzamasının durduğunu gösteren belirtilerdir.

21 yaş ya da sonrasında insan vücudunun daha çok onarım işlerine vakit ayırmaya başladığını düşünüyorum. Dolayısı ile “1 haftada 7 cm”, “90 günde 7 cm uzayın” şeklindeki ifadelerin bu yaş gurubunu kapsamadığı fikrindeyim.

Zaten boy uzatma kitabı yorumlarına baktığımızda da aynı sonuca ulaşabiliyoruz.

Ergenlik Dönemi ve Boy Uzatma Kitabı

“18 yaş boy uzatma teknikleri”, “16 yaş boy uzatma teknikleri” şeklinde araştırma yapanlar bu bölümü lütfen iyi okusunlar.

Boy uzatma kitabı işe yarıyor… Ama;

Evet her zaman olduğu gibi bir kaç “Ama” var…

Boy uzatma programlarında temel hedef genetik potansiyel boy uzunluğunu yakalamak ve üzerine 3-5 cm daha koyabilmektir. Yoksa öyle düşünüldüğü gibi “1 hafta 7 cm” uzamak ancak basılı olan bir kitabın üzerine çıkmakla mümkün olur.

Örneğin; 18 yaşına gelmiş bir genç, kitabı aldım, okudum ve 1 hafta içine 7 cm uzadım diyemez. Bunun akıl ve mantıkla bağdaşan hiç bir noktası yok. Öyle olsaydı Türkiye’de boy ortalaması 173 cm değil 180 cm olurdu.

O zaman bu kitaplar kandırmaca diyebilir miyiz? Bence,  Hayır diyemeyiz…

Kitapların içinde tavsiye edilen başlıklara baktığımızda neden kandırmaca olmadığını görebiliriz.

  • Dengeli beslenme
  • Düzenli uyku
  • Boy uzamasını destekleyen egzersizler
  • Spor tavsiyesi
  • Psikolojik etkenler

dışında herhangi bir şey görmüyoruz. Zaten bilim adamlarının “sağlıklı” yaşam için verdikleri tavsiyeler de bunlardan oluşmuyor mu?  O  halde 13 yaş ve daha öncesinden itibaren verilen tavsiyelere uyulursa, genetik potansiyel boy uzunluğuna ve hatta 3-5 cm üstüne çıkmak mümkün gibi gözüküyor.

2008-2014 yılları boy istatistiğine baktığımızda zaten boy uzamasının sadece genetik faktörlere bağlı olmadığını da görebiliyoruz. Öyle olsaydı 2 cm ortalama artış sağlanamazdı. Demek ki gençler hayat standartlarında bir takım değişiklikler yapmışlar.

Türk basketbol takımının başarılı olduğu yılların ertesinde gelen artış sanırım tesadüf olamaz. O zamanın küçükleri futbol yerine basketbol sevgisiyle büyüdüler. Açılan spor salonları ve basketbol sahaları onları futbol yerine basketbola yönlendirdi.

Reklamlarda asitli içecek reklamları yerine, başarılı basketçilerin süt içerken ki görüntüleri dönmeye başladı. Okullarda (başarılı ya da başarısız orası tartışılır) süt dağıtımına başlandı. Tüm bunları üst üste koyduğumuzda boy uzatma kitabı işe yarar bilgiler içeriyor diyebilirim.

Hangi Kitap Daha İyi ?

Bildiğim kadarıyla en eskisi “Boy Uzatma Formülü” kitabı. İçeriğindeki bilgilerin yetersiz olduğu konusunda görüşler oldukça fazla.

Kitabın iyi olduğu nasıl anlaşılır? Bu soruya cevap verirsek boy uzaması konusunda da doğru kitabı tercih edebiliriz.

Önce yazara bakmak gerekiyor, Boy uzatma formülü ve 90 günde boy uzatma kitaplarının yazarları gizli gibi gözüküyor. Bu da içeriğindeki bilgilerin kendilerine ait olmadığı, internette bulunan bilgilerin derlemesi hissi uyandırıyor.

Boy uzatma taktikleri kitabının yazarına baktığımızda ise Ömer Ne Mutlu ismi ile karşılaşıyoruz. Ronin Stark takma adıyla da biliniyor ve gerçek bir kişi. Uzmanlık alanına baktığımızda sonuçları daha net şekilde görmek mümkün.

  • İçindeki bilgiler yeterli ve etkili mi?
  • Yazar ya da ekibi sorulan sorulara cevap veriyor mu?
  • Kitap içinde videolu örnekler var mı?
  • Sayfa sayısı yeterli mi?

Boy uzatma formülü kitabı Yorumları;

İçindeki bilgilerin yeterli olduğunu söyleyebiliriz, ama etkinliği konusunda soru işaretleri var.

Yazar ve ekibi sorulan sorulara cevap vermiyor. Bana gelen mesajlara dayanarak söylüyorum.

Videolu örneklere yer verilmemiş.

Sayfa sayısı az.

Hızlı Boy Uzatma Programı – 90 Günde Boy Uzatma Programı Yorumları;

Güncel bilgiler var.

Yazar ve ekibi geç cevap veriyor ya da vermiyor.

Videolu egzersizler yok.

Sayfa sayısı az.

Yeni Nesil Boy Uzatma Taktikleri Yorumları;

Adından da anlaşılacağı gibi “Yeni Nesil” boy uzatma taktiklerini barındırıyor. İçindeki bilgiler güncel ve etkili

Yazar ve ekibi sorulan sorulara en kısa sürede cevap veriyor. Kendine ait üyelik alanına giriş yaparak sorularını rahatlıkla sorarak yazara ulaşabiliyorsun.

Yine kendine ait panele giriş yaparak hareketleri uygulamalı şekilde videoları izleyerek uygulayabilirsin.

Sayfa sayısı konuları net olarak açıklayacak şekilde belirlenmiş. Edebiyat yapmadan doğru bilgiye en kısa sürede ulaşabiliyorsun.

Yeni Nesil Boy Uzatma Kitabı

Boy uzatma taktikleri kitabı olarak görülse de aslında üyelik alanı üzerinden bilgilere erişilebilmektedir. Üyelik alanına giriş yapıldığı için videolar da üyelik alanından rahatlıkla izlenebiliyor.

Ben birazdan gerekli bilgileri veriyor olacağım, ama boy uzatma ile ilgili püf noktaları yazarın ağzından dinlemek istersen buraya ya da aşağıdaki resme tıkla.

boy uzatma kitabı

 

Boy Uzatma Taktikleri Kitabı İçeriği

Boy uzatmak ya da boy kısalığının önüne geçmek herkesin hayalidir diyebilirim. Bu uğurda geçici çözümlerle kendini mutlu ve iyi hissetmek isteyen onlarca insan var.

Özellikle yetişkin yaş statüsüne giren kişiler; yükseltici taban, dikine çizgiler, dolgu topuk gibi çözümlere baş vuruyorlar.

Ergenlik ve gençlik dönemleri ise boy uzaması konusunda doğal çözümlere izin veriyor. En azından kişinin genetik kodlarına işlenmiş boy uzunluğuna erişmek mümkün olabiliyor.

Boy uzamasına farklı bir açıdan bakmanı istiyorum. Genel kabul görmüş formülü biliyorsundur. Ben kısaca hatırlatayım;

Boy uzunluğu hesaplama formülü kız ve erkek çocuklar için değişiklik gösterir. Anne ve baba boyları toplamı alınır. Kız çocuk için 13 cm çıkarılırken, erkek çocuk için 13 cm eklenir ve çıkan sonuç ikiye bölünür.

Örneğin; Anne boyu 160, baba boyu da 170 olsun. Genetik olarak beklenen boy uzunlukları;

Kız çocuk için: 158,5 cm

Erkek çocuk için: 171,5 cm

Bu uzunluklar %100 değildir, genel olarak kabul görür. Ancak bireyin yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, spor ve egzersiz hayatı olumlu ya da olumsuz etkiler gösterebilir.

İşte boy uzatma kitabı etkisini bu noktada gösterebilir diye düşünüyorum. Yanlış beslenme, egzersizden uzak hayat, spor yapmamak ve belirli programa bağlı olarak çalışmamak normalde 171,5 cm’ ulaşabilecek boyu 165 cm’de bırakabilir.

Verilen tavsiyelere uymak, bir programa bağlı olarak çalışmak ise 174 cm’e kadar uzama sağlayabilir.

Az önce bahsettiğim farklı bakış açısı ise burada devreye giriyor. 165 cm’de kalmak yerine 174 cm’e uzamak 9 cm’lik bir boy uzaması sağlar.

Sadece boy uzaması olarak bakmak da yanlış. Kazanılan olumlu alışkanlıklar sağlıklı olarak büyümeyi de beraberinde getiriyor.

Özellikle çağımızın rahatsızlığı obezitenin, hareketsiz yaşam ve dengesiz beslenme ile ortaya çıktığını düşünürsek tüm gençlerin spora ve egzersize yönelmelerinin faydaları yadsınamaz.

Daha önce dediğim Bi’şeyler